Изложба на български филмови плакати в Пловдив ни връща към 60-те

21:13, 27 апр 16 / Култура 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Непоказвани до този момент филмови плакати в Пловдив ще бъдат подредени в изложба в клуб "Фарго" в "Лъки - Дом на киното".

Творбите са на доайените на българското плакатно изкуство и са създадени между 60-те и 80-те години на миналия век от младите тогава Божидар Икономов, Владимир Влаев, Румен Буров, Божидар Монов и други.

Плакатите показват невероятния талант на творците, чрез когото успяват да разкажат цял филм в една картинка. Изложбата демонстрира техниката на работа преди половин век – ръчно рисуваните шрифтове, колажа, графиката и ситопечата, които освен че отново са свръхактуални в артистичните среди, ни водят на кино пътешествие в една непозната за повечето хора епоха.

Афишите на някои от любимите български филми като "Специалист по всичко", "Рицар без броня", "Мера според Мера", са издържани в стила на развития социализъм и на модерното плакатно изкуство. Редом с тях са показани представители на италианското, югославското, румънското, гръцкото и дори корейското кино, върху които нашите автори са творили произведенията си.

След откриването си от 19 ч. на 29 април, изложбата "Български филмови плакати" ще остане в 13 май, а авторите обещават и следващи издания с още кино плакати от онова време.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама