Сливенска община е първенец в страната по достъп до информация

09:41, 04 май 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Резултатите от  Национален граждански одит на активната прозрачност за 2016г сочат, че Община Сливен е на първо място в цяла България и с най-висок рейтинг. 

В периода 10 март – 23 април 2016 г. са прегледани и оценени 565 интернет страници на административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти, задължени да предоставят информация, и независими органи на власт. Община Сливен има 109, 02 точки и води класацията в цяла България сред всички 565 институции, включени в одита. В тази сериозна конкуренция Сливен е на І-во място сред всички министерства, държавни и изпълнителни агенции, държавни фондове и комисии, общински и областни администрации, областни дирекции на МВР, Регионални инспекторати.

Община Сливен е с най висок рейтинг за активна прозрачност и сред всички 265 български общини – със 121,2 точки. В рамките на проучването са подадени 565 електронни заявления с искане за предоставяне на копие от акта, който урежда организацията и движението на документооборота в съответната институция. В община Сливен постъпи такова заявление и още същия ден длъжностното лице по Закона за достъп до информация се свърза със заявителя и го информира къде на сайта на общината е публикувана желаната информация. За един ден е отговорено официално по електронен път и изпратено решение на Кмета, с което се осигурява пълен достъп до исканата информация. Никой от задължените субекти по този Закон не бил информиран, че е обект на одит.

Проучването се провежда ежегодно от 2010г. Целта е да оцени как органите на властта  изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как и дали отговарят на подадени по електронен път  заявления за достъп до информация. Фокусът на проучването през тази година са измененията в Закона за достъп до обществена информация, влезли в сила през януари 2016 г. Одитът е извършен от 10 изследователи, по различни критерии. Класацията се извършва по точкова система.

Последните изменения на закона поставят много нови и високи изисквания и изправят всички пред предизвикателства, но община Сливен се справя с тях.  Общината е носител на много престижни награди за работата си по ЗДОИ, както и бе удостоена с най-високото отличие- статуетка „Златен ключ”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама