Доживотен затвор за Васил Дотков за разстрела на двама пенсионери

09:49, 04 май 16 25 1154 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненският окръжен съд призна за виновен 53-годишния Васил Дотков за това, че на 23 ноември 2013 г., в условията на опасен рецидив, умишлено умъртвил пенсионерите Николай Курдов и Елка Порожанова в жилището им на ул. „Бузлуджа“ №3 във Варна. Наказанието му е доживотен затвор при специален режим.

Дотков бе признат за виновен и по второто обвинение – отнемане на чужди движими вещи, собственост на Курдов и съпругата му Дора Иванова. Трите мобилни телефона, които отмъкнал след двойния разстрел, са на обща стойност 110 лева. Определеното наказание за това престъпление е лишаване от свобода за срок от 6 години и половина.

Убиецът ще изтърпи най-тежкото от определените наказания – доживотен затвор при специален режим. Според произнесената днес присъда той трябва да изплати на съпругата и дъщерята на Курдов обезщетения за неимуществени вреди ведно със законната лихва - 150 000 лв. за Дора Иванова (съпруга и сестра на жертвите) и 120 000 лв. на дъщерята Марияна. Дотков ще плати и направените разноски по делото.

Присъдата на Варненския окръжен съд може да бъде обжалвана в 15-дневен срок от днес.

Както Topnovini.bg вече съобщи, убийството е извършеноу, докато съпругата на Курдов била на пазар. Това е спасило и живота й. Първоначално престъплението било планирано като грабеж на голяма сума пари и скъпи вещи, които Дотков и негови познати смятали, че жертвите притежават. Преди фаталната дата извършителят два пъти посетил семейството и се представял за полицай, разследващ сигнал, че укриват нелегални имигранти.

При третото посещение , след като 78-годишният Курдов му дал да разбере, че не вярва в тази легенда и му поискал обяснение, Дотков хладнокръвно го застрелял с 4 куршума от незаконно притежаван „Макаров“ със заглушител. След това стрелял 3 пъти срещу болната му 67-годишна балдъза, чиито викове чул в съседната стая. После прибрал гилзите и три мобилни телефона, излязъл и заключил вратата.

Телата на убитите били намерени скоро след стрелбата.  Дотков обаче бе задържан едва през януари 2014 г. Тъй като е многократно осъждан, го издал отпечатък от пръст, оставен на вратата на всекидневната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама