Хиляди македонци отново блокираха Скопие с искане за оставка на президента

10:17, 04 май 16 / Свят 25 196 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хиляди привърженици на опозицията излязоха късно снощи по улиците в македонската столица Скопие и в редица други големи градове с искания за оставката на президента на страната Георге Иванов и отлагане на планираните за 5 юни предсрочни парламентарни избори за по-късна дата, съобщава БТА.

Демонстрантите настояваха също за анулиране на указа на държавния глава от 12 април за прекратяване на наказателните преследвания срещу бивши и настоящи чиновници, заподозрени в организиране на подслушване на телефоните на над 20 хиляди македонски граждани.

Протестната акция беше организирана от привърженици на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) на Зоран Заев, който активно е подкрепян от САЩ и ЕС.

По традиция протестът в Скопие започна около сградата на специалната прокуратура, след което демонстрантите се отправиха организирано към Конституционния съд, по чиято фасада хвърляха балони с боя. Оттам те продължиха към сградата на Министерския съвет, където протестът приключи.

Масовите демонстрации в македонските градове започнаха на 12 април, когато македонският президент издаде указ за прекратяване на разследванията срещу сегашни и бивши чиновници, включително опозиционни, заподозрени, според местни медии, че са участвали в организиране на масови телефонни подслушвания в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама