Спартаклии си спомнят днес за легендата Живко Господинов

10:18, 04 май 16 / Спорт 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всички, които обичат „Спартак“, си спомнят днес за Живко Господинов. На този ден преди една година ни напусна бившият футболист на „соколите“. Тогава стотици варненци си взеха последно сбогом с футболната легенда. Бившият национал и участник на световното първенство в Мексико през 1986 г. почина на 4 май след 11-месечна борба с рака.

Последно сбогом с Живко Господинов си взеха и много футболни хора. Сред тях бяха Атанас Атанасов, Димитър Трендафилов, Траян Дянков, Людмил Горанов, Пламен Гетов, Красимир Зафиров, Румен Димов, Иван Петров, Антон Фажев, Благой Калфов, Иван Найденов, Радомир Тодоров. Присъстваха също треньори от детско-юношеската школа на „Спартак“ - Диян Дончев, Диян Генчев и Живко Бояджиев. Звезди на „Черно море“ също почетоха легендата на „соколите“ - Стефан Богомилов, Никола Спасов, Иван Василев, Божил Колев.

Живко Господинов е най-успелият футболист в историята на „Спартак“. Роден е на 6 септември 1957 г. Възпитаник е на детско-юношеската школа на клуба. Плеймейкър и нападател на „ЖСК-Спартак“ и „Спартак“ в периода 1974-1977 г., 1978-1987 г., 1988 г. и през 1990 г. Има 155 мача и 41 гола за отбора в „А“ група. С „ЖСК-Спартак“ е финалист за Купата на България през 1983 г., достига до осминафинал в турнира за КНК през същата година и е трети в първенството и бронзов медалист през 1984 г. Участник е в националния отбор на Световното първенство в Мексико - 1986 г., където България за първи път се класира на осминафинал. Там той участва в 3 мача и става първият футболист от варненски клуб, играл на световни финали.

Рекордьор на клуба е по изиграни мачове в националния отбор - 39 мача и 6 гола.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама