Ученици избират професия на Панорама на средните училища в Шумен

12:33, 04 май 16 25 451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
14 професионални и профилирани гимназии и две средни общообразователни училища представят възможностите за обучение в тях на Панорамата на средните училища днес в Шумен. Професионалната борса е организирана от Просветния инспекторат.

Учениците и преподавателите им са подредили атрактивни щандове с информация за изучаваните специалности. Посетителите могат да разгледат модели на климатични инсталации, светлинни табла, изработени от учениците и да опитат вкусни погачи и курабии, изпечени в учебните кухни.

Момичета от Професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Асен Златаров” в Шумен рекламират с интересен кът, подреден като фризьорски салон, новата специалност в училището „Организация и технология на фризьорските услуги”.

Паралелката е обявена за втора поредна година и ще приеме 13 ученици. „Новото тази година е, че завършилите специалността, ще придобиват по-висока степен на професионална квалификация и това дава по-добри възможности за реализацията им”, обясни преподавателката Галина Радкова. След дипломирането си, младежите ще могат да работят във фризьорски и козметични салони, както и във фирми от козметичния бранш.

Професионалната гимназия по селско стопанство и хранителни технологии в Шумен представя възможностите за обучение като акцентира върху новата паралелка – специалност „Агроеколог”. „Обявяваме прием за втора поредна година, миналата година не събрахме ученици, сега обаче има заявен интерес към професията”, категорична е преподавателката по хранителни технологии инж. Нина Чернева. По думите й, учениците завършили в специалност „Хранителни технологии” успешно могат да се реализират във фирми по хранителна промишленост, лаборатории за контрол на храните и големи хранителни вериги.

С безплатни общежития, транспорт и учебници привлича ученици шуменската Професионална гимназия по машиностроене. Предлагат се две специалности след завършен 8 клас – топлотехника и автотранспорт. Преди 5-6 години е имало и паралелка за подготовка на стругари и фрезисти, но тя сега е закрита, заради липса на желаещи, обясни учителят по практика инж. Красимир Младенов. Той допълни, че предпочитана от учениците е професията „Топлотехник”, защото завършилите могат да си намерят работа във фирми и сервизи за климатици, хладилници, вентилационни и отоплителни инсталации.

Освен шуменските училища, в борсата участва и Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Г. Павлов” от Добрич, която рекламира паралелките си с прием в 3 специалности – ветеринарен техник, еколог и техник по контрол на качеството на храни и напитки.

 „Нашите ученици практикуват в реална работна среда, училището има сключени договори с ферми и ветеринарни клиники”, каза д-р Диана Къдрекова, преподавател в гимназията. Школото събира ученици от 5 области – Добричка, Варненска, Силистренска, Търговищка и Шуменска.

Освен училищата, своята дейност представи и Центърът за кариерно ориентиране в Шумен. Той се намира в сградата на Професионалната гимназия по строителство и предлага безплатни консултации за избор на подходяща професия. Специалисти от центъра провеждат тестове за определяне на способностите и интересите и така насочват децата. Консултантите по кариерно ориентиране посещават и училищата в града, работят и с педагогическите съветници, с учители и родители. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама