110 нови автобуса тръгват наесен в София

12:49, 04 май 16 25 645 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
110 нови автобуса ще сменят транспортните машини от 70-е и 80-е години на миналия век, които все още се движат по столичните улици. Това заяви изпълнителният директор на „Столичен автотранспорт“ Слав Монов.

Всичките 110 автобуса ще бъдат доставени в София през месец септември. Те ще бъдат пуснати в експлоатация по столичните улици 20-30 дни по-късно, увери Монов.

Първият дизелов автобус от новите модели вече е произведен. Той е с английски двигател, немска скоростна кутия и немско отоплително и охладително тяло, както и с германски колесни мостове. Автобусите обаче се произвеждат от китайската фирма „Дженджоу Юйтун Бус Ко.Лимитид“, която е най-големият производител на автобуси в света. Единствено шасито и купето на новите модели са изцяло нейно производство. Всички агрегати и възлови компоненти са произведени в Европа.

Автобусите отговарят на най-високия екологичен стандарт ЕВРО6 според българското и европейското законодателство. Климатик, видеонаблюдение, мобилен интернет са екстрите, които ще предлагат на пътниците, новите транспортни средства. Те ще са нископодови, с достъпност за хора с двигателни проблеми.

Доставката на машините е част от програмата за модернизация на автобусния парк. Офертата на китайската фирма, която е избрана, е сред тези, които са предложили най-ниска цена. Със спестените средства ще бъдат закупени още 30 нови единични автобуса, допълни той.

През следващите 3 г. ще бъдат доставени още 190 нови автобуса. Така машините, произведени до 2002 г., ще изчезнат напълно от употреба в София. Старите автобуси ще бъдат продадени и рециклирани, отговори Монов на въпрос на София Topnovini.bg.

През 2014 г. бяха закупени първите 126 нови автобуса по оперативната програма „Околна среда“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама