И българите в чужбина хванаха Валери Симеонов в лъжа

17:28, 04 май 16 / Политика 25 644 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
И българите в чужбина хванаха съпредседателя на „Патриотичния фронт“ Валери Симеонов в лъжа. По-рано социологът Цветозар Томов публикува в своя профил във Фейсбук опровержение на лансираните от Симеонов три лъжи за гласуването в чужбина.

Припомняме, че вчера в интернет бе разпространено писмо, изпратено от Симеонов до българка, живееща в САЩ, в което той нарича българите в чужбина „безродни, капризнечещи псевдосънародници“.

София Topnovini.bg се свърза с двама българи зад граница, които бяха категорични, че президентът трябва да наложи вето на приетите от депутатите поправки в Изборния кодекс, тъй като текстовете, предложени от ПФ, са противоконституционни и ограничават правата им.

Според Петър Бакалов, който живее в Белгия, от писмото не става съвсем ясно дали това определение се отнася за българите в чужбина или за някои българи въобще. Ако обаче ставало дума за българите в чужбина, то подобно определение е признание, че на Симеонов му липсвали смислени аргументи.

„Писмото за жалост е написано с надменен, арогантен тон, който не приляга въобще на човек избран да отстоява интереса на гражданите в Народното събрание. Още по-разочароващи са множеството фактологични грешки в писмото, които са следните:

1. цената на секция в чужбина не е 8-12 000 евро, а около 1700 евро, по данни на МВнР. В допълнение, цената на подаден глас в чужбина излиза около 13 лв, докато в България е около 9 лв. Така че оскъпяването на изборите заради секциите в чужбина е около 600 000 лв. (около 4 лв. в повече за 150 000 гласа в чужбина). Това е нищожен разход сравнено с 26 млн. лв. (общо за изборите) и възлизат на около 0.003% от държавния бюджет (от порядъка на 20 млрд. лв.).

2. ДПС не привлича по 60-100 хил. гласа от Турция. Всъщност ДПС има над 60 хил. гласа от Турция единствено през 2009 г. , когато печели около 89000 гласа в Турция (общо 93926 в чужбина). На изборите през 2013 и 2014 има голям спад в активността в Турция (ДПС има около 55 хил. гласа от Турция и в двата случая). В същото време гласовете от други държави се увеличават близо два пъти.

3. В САЩ и Канада през 2014 г. не са гласували 8 хил. души, а близо 11 хиляди (9142 в САЩ и 1601 в Канада)“, посочи Бакалов.

Елена Божинова-Хан е българка, живееща в Лондон, Великобритания. Тя е клиничен психолог, кандидат-психоаналитик, майка на дете с български паспорт. Лъжа, която открива тя, е, че за последните избори за всички 428 секции в чужбина са отделени 1,8 млн. лева, което означавало средно по 1 700 евро, като половината от тези разходи били за командировка на представител на държавата, които могат да бъдат спестени. „За сравнение за изборите в страната са отделени 26 млн. лева. Но самият факт, че се прави опит да се сложи „цена“ на правото да участваш в избори е застрашителен“, убедена е българката зад граница.

По думите й решенията са взети при грубо потъпкване на процесуалният ред (срещи „по тъмно“ и намеса на изпълнителната власт в решенията на законодателната), въз основа на откровено лъжлива информация. Според нея реалността е, че само 12,3% гласовете за ДПС са подадени извън страната, като огромното мнозинство от тях са от република Турция, но не всички.

„Вероятно макар и “патриот”, г-н Симеонов е забравил, че в миналото българската емиграция е играла силно положителна роля в политическия живот на страната. Българската академия на науките, например, е основана в Браила. “Рибният буквар” на Петър Берон е отпечатан в Брашов. Вестникът на Раковски “Дунавски лебед” се издава в Белград, а Евлоги и Христо Георгиеви, чиито статуи са на входа на Софийския университет, и които прекарват по-голямата част от живота си в странство, са сред най-крупните дарители в историята на България“, припомни Петър Бакалов.

Според него Валери Симеонов прави разделения между българите. Това, на което се противопоставя Бакалов, е ограничаването на възможността за отваряне на секции извън дипломатическите и консулски представителства в чужбина. Според него това ще направи гласуването за стотици хиляди българи в чужбина невъзможно. Сънародникът ни в Белгия не очаква Валери Симеонов да подаде оставка, защото се съмнява, че депутатът ще намери смелост да признае грешките си.

Според Елена Божинова-Хан пък изпратеното писмо от депутата Валери Симеонов е свързано с невъзможността на някои хора да си представят свят, който не е като техния, в който идентичността и принадлежността към нация и история не минава през отричането на другия, през погазването на основни принципи на държавното управление и на човешките отношения.

„В света на г-н Симеонов изглежда властва страхът, изолацията, суетата и тесният личен интерес. Сигурна съм, че г-н Симеонов има своите основания, те са лични (по неговите думи) и политически. Както той, така и партията му могат само да загубят от повишената активност на гласоподаватели, които имат навика да проверяват информацията си, да си сътрудничат, да основават изборите си на принципи, а не на страхове, дезинформация и тесен личен интерес“, коментира българката, живееща зад граница.

Според нея реакцията на хората предизвикала силни емоции у Валери Симеонов като гняв, уплаха и желание да бъдат унижени. „Става видно, че хората, които г-н Симеонов представлява, са дълбоко разтревожени, че не могат да контролират всички институции в страната, цялата власт, както не могат да контролират хората навън. Изглежда те бяха доста изненадани от отказа ни да „ходим за гъби“ и са притеснени, че президентът ще наложи вето, че този процес не е завършил, че все по-видна става както тяхната некомпетентност, така и страхът им“, каза още Елена Божинова-Хан.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама