София отново ще бъде център на науката

20:59, 04 май 16 / Любопитно 25 597 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шестото издание на Софийския фестивал на науката ще се състои от 12 до 15 май в театър "София" и в парка "Заимов". Това съобщават организаторите от British Council. Посетителите на фестивала ще могат да разгледат 27 щанда с изложби, както и да станат свидетели на различни демонстрации и експерименти.

Фестивалът ще започне с поглед към звездите. После ще се върне на земята към ледената Антарктида и откритията от последната експедиция до о-в Ливингстън. В следващите дни събитието ще продължи с разкриването на случай от преди 500 години – Ричард III, а след това посетителите ще бъдат отведени на Международната космическа станция, където ще се насладят на невероятна гледка. Накрая фестивалът ще отбележи и най-значимото научно откритие за 2016 г. - потвърждението, че гравитационните вълни на Айнщайн съществуват. 

Специален гост на Софийския фестивал на науката ще бъде главният учен на европейската космическата мисия "Розета" д-р Мат Тейлър. Участие ще вземе и ръководителката на екипа, идентифицирал останките на брианския крал крал Ричард III д-р Тури Кинг.

Участие ще вземат над 60 български и международни учени. От българска страна ще участват доц. Светла Данова, ръководител на лаборатория "Млечнокисели бактерии и пробиотици" към Института по микробиология при БАН, химикът-нанотехнолог Наско Стаменов и още други. Сред чуждите гости пък са още Хейзъл Бартън, професор по биология и геология от Университета в Акрън и професор Франк Бърнет, основател на най-големия британски фестивал на науката – този в град Челтнъм.

Програмата на фестивала ще включва над 70 събития. Билетите са на цена от 5 лева и ще могат да бъдат закупени от касите на театър „София“ и онлайн от сайта на театъра. Някои събития могат да бъдат посетени и безплатно, но с предварително взет пропуск.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама