Елитни състезатели се включват в пясъчния полумаратон „Камчийски пясъци“

07:59, 05 май 16 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Клуб "Зелена стъпка" в Разград е в разгара на подготовката си за второто издание на единствения пясъчен полумаратон "Камчийски пясъци", който се провежда вече по традиция в последната неделя на май. Това съобщиха на пресконференция членовете на клуб „Зелена стъпка“, които организират събитието заедно с генералния спонсор “Идеал Стандарт”.

Първото издание на полумаратона „Камчийския пясъци“ се проведе през пролетта на 2015 г. и привлече състезатели от три държави, а второто е насрочено за 29 май тази година. Ден по-рано организатори, участници и доброволци ще почистят плажа от отпадъци, изхвърлени от недобросъвестни туристи или довлечени от реката и морето. На следващия ден е и състезанието, а дистанциите са три – 21 км (полумаратон), 10 километра и детска (за начинаещи) – два километра.

Освен да бягат по пясък, участниците в първите две дистанции ще трябва да се справят с естествено водно препятствие – пресичането на устието на река Камчия. Организаторите осигуряват спасители, а за онези, които не искат да се мокрят, ще има възможност за преминаване с лодка или водно колело.

Все повече хора се опитват да живеят активно и в хармония с природата, а бягането става все по-популярно в цяла Европа, но напоследък и в България, посочи председателят на клуб „Зелена стъпка“ Цоньо Пенев. Бягането е сред най-полезните и достъпни спортове, тъй като, за да започнеш, не се изисква специална подготовка и екипировка. Въпреки това забелязваме, че по бягане на средни и дълги разстояния се увличат най-вече хора с образование и доходи над средните, допълни той.

Като организираме полумаратон „Камчийски пясъци“, целим да достигнем именно тази група. Смятаме, че хората с подобен начин на живот представляват потенциал за устойчив туризъм, тъй като са загрижени както за здравето си, така и за природата. Повечето от тях за нищо на света не биха прекарали отпуската си в бетонен курортен комплекс, не защото не могат да си го позволят, а тъй като това не съвпада с разбиранията им за почивка. Затова им предлагаме активна алтернатива – бягане по пясък, палатков лагер преди старта, включване в доброволческа инициатива по почистване на плажа, посочи Пенев.

Идеята е, че след състезанието на плажа няма да остане нищо, освен следите от стъпки, а отпадъците ще бъдат дори по-малко, отколкото са били преди него. За партньор в инициативата е привлечена международната природозащитна организация WWF, чийто български офис от десет години работи за опазване на защитените зони в страната, сред които е и Камчийски пясъци.

Искаме да наблегнем на чистотата - да спортуваме в чиста среда, каза Христо Христов от "Зелена стъпка". По думите му клубът би искал да накара обществото да се замисли и да бъде по-отговорно по отношение на опазването на околната среда и рециклирането на отпадъците.

Записването на участници тече с пълна сила на адрес green-foot.net/kamchia2016.php, а до 9 май включително таксата е по-ниска. Има създадено събитие и във Фейсбук, както и реклама в социалните мрежи, насочена към бегаческата общност в Румъния, която е доста по-голяма от тази в България.

Очаква се в състезанието да се включат над 100 участници, сред които ще има и руснаци и румънци. Ще участват също казахстанецът ски-бегач Андрей Гривин  - победител в първия полумаратон, Радосвета Симеонова, която спечели първо място при жените във Великденския крос, и други елитни състезатели.

Предвидени са предметни награди на обща стойност 6000 лева от генералния спонсор „Идеал Стандарт“, както и от веригата за спортна екипировка BaseCamp. За участниците се организира палатков лагер в района на старт-финала срещу неголяма такса, а онези, които предпочитат да имат покрив над главата си, могат да се възползват от преференциални цени в хотелите на СОК „Камчия“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама