Кметски избори в Лондон, мюсюлманин води в надпреварата

08:35, 05 май 16 / Свят 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жителите на британската столица Лондон днес избират кмет. Избори се произвеждат и за регионалните парламенти на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. В Англия се гласува за подновяване на състава на 124 общински съвета, предадоха световните агенции. Избирателните секции ще отворят врати в 9 часа българско време и ще затворят в 24 часа. Резултатите се очакват в петък следобед.

В Лондон надпреварата за кметския пост е между 45-годишният лейбърист Садик Кан и Зак Голдсмит – кандидат на консерваторите (управляващата партия на премиерът Дейвид Камерън).

Садик Кан е сочен като фаворит за градоначалник на британската столица. Това категорично показват и последните социологически проучвания. Синът на пакистански имигрант води с 14 пункта пред мултимилионера и кандидат на управляващата Консервативна партия Зак Голдсмит. Ако спечели изборите в Лондон, Кан ще бъде първият кмет мюсюлманин на голяма европейска столица, предаде Франс прес. 

В рамките на кампанията Голдсмит и премиерът Дейвид Камерън неколкократно се опитаха да покажат Кан като привърженик на радикалния ислям, посочва информационната агенция.

„Разочарован съм, че консерваторите и Зак Голдсмит решиха да водят негативна и разделяща кампания, която показа тяхното отчаяние", заяви Кан по време на последното събитие в рамките предизборната кампания. Той посети открит пазар в мултиетнически район на британската столица.

„„Аз съм лондончанин, британец, изповядвам исляма и съм горд мюсюлманин. Аз съм баща, съпруг и фен на Ливърпул. Всичко това съм аз. Великото нещо на Лондон е, че можеш да си лондончанин от всякакво вероизповедение или от никакво такова. Ние, жителите на този град не просто сме толерантни един към друг, а се уважаваме и приемаме един друг. Ако спечеля кметската надпревара, ще бъда градоначалникът, който ще обедини Лондон и общностите му отново", заяви Кан.

От 2008 г. насам кмет на столицата е консерваторът Борис Джонсън, който в момента е един от основните привърженици на излизането на Великобритания от ЕС. Джонсън е сочен и за един от основните претенденти за премиерския стол на Камерън.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама