Новият закон за съдебната власт е почти готов

09:49, 05 май 16 / Политика 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Екипът на министъра на правосъдието Екатерина Захариева прави последни редакции на промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Това съобщава „Дневник“, като се позовава на отговор на министерството и свои източници. Днес министерството изпраща проекта на членовете в Съвета за съдебна реформа, който ще обсъди текстовете на следващото си заседание в средата на май.

Вторият пакет от промени на съдебния закон са следващата стъпка от съдебната реформа след промяната на Конституцията и приетите след това изменения в ЗСВ. Основна част от ревизията се очаква да бъде намаляване пряката власт на главния прокурор и гарантиране на независимостта на съда.

По време на конференция, организирана от правосъдното министерство от 21 и 22 април Захариева напомни, че при новите промени се акцентира както на съдийското самоуправление, така и на прокуратурата.

"Няма независима съдебна система без независима прокуратура, затова предвиждаме и реформа в държавното обвинение, която да укрепи независимостта на отделния прокурор", обясни министърът. Тя допълни, че според промените в ЗСВ указанията, които горестоящите прокурори дават на тези по-долу в йерархията трябва да са писмени и мотивирани. И в никакъв случай те не трябва да изискват промяна на вътрешното убеждение на прокурорите, поясни Захариева.

Целта на промените е вид децентрализация на прокуратурата, според която всички обвинители няма да са пряко подчинени на главния прокурор, а само на прекия си административен ръководител, който, от своя страна, ще е подчинен на по-горестоящия прокурор. Така на главния прокурор ще се подчиняват пряко само магистратите от Върховната касационна прокуратура и ръководителите на апелативните прокуратури в страната.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама