Връщат делото за жп катастрофата на гара Калояновец

09:55, 05 май 16 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивският апелативен съд отмени присъдата   на машиниста Христо Тиляшев за катастрофата на гара Калояновец. Апелативните съдии връщат делото на Окръжен съд Стара Загора за ново разглеждане от друг съдебен състав и съобразяване с техните препоръки.

Христо Тиляшев е признат за виновен в това, че на 12.07.2014 г. в района западно от жп гара Калояновец, при управление на подвижен железопътен състав – бърз влак, като помощник машинист, нарушил правилата за движение, в резултат на което причинил по непредпазливост смъртта на Венко Тодоров  и телесни повреди на четири лица. Осъден е на 8 години и шест месеца лишаване от свобода и забрана за работа като машинист за 11 години и половина. Освен това трябва да заплати имуществени вреди за над 1.4 млн. лв. на БДЖ и НКЖИ.

Според апелативните съдии обаче в мотивите на присъдата е посочена  фактическа обстановка, която на практика представлява  буквален препис на обстоятелствената част на обвинителния акт.  

Възпроизведена е механично фактологията отразена в обвинителния акт, без тя да е защитена при анализа на доказателствата. Драстично е пренебрегната разпоредбата на чл.305 ал.3 от НПК, процесуално правило предвиждащо при противоречие на доказателствата, съдът да изложи защо приема едни, а отхвърля други. Окръжният съд няма нито един конкретен израз в подкрепа на обжалваната присъда.

Липсва оценка на доказателствения материал. Старозагорският окръжен съд е бил длъжен да даде отговор на възраженията на страните, независимо дали ги счита за основателни или не и т.н

Наличието на съществени процесуални нарушения, ограничаващи процесуалните права на подсъдимия, водят до отмяна на присъдата и връщане делото на Старозагорския окръжен съд за ново разглеждане от друг съдебен състав, се казва още в мотивите.

Решението на Пловдивския апелативен съд е окончателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама