Десетки семейства остават без препитание след масов мор на пчели в област Добрич

09:59, 05 май 16 25 877 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-сериозният до момента мор на пчели у нас е регистриран в няколко села в община Балчик, алармира за Topnovini.bg председателят на Федерация на българските пчелар Николай Куменов. По думите му, щетите са за милиони.

Той съобщи, че на 2 май собственици на пчелини, намиращи се в землищата на село Соколово, Ляхово, Храброво и Сенокос, са алармирали за отровени пчелни семейства. Щетите в различните кошери варират.

По думите на Куменов, отравянето е в особено големи размери и е причинено от нерегламентирано пръскане на арендатори в околността.

Отровени са над 3000 пчелни семейства. Това, според председателя на Федерация на българските пчелар, е най-сериозния мор на пчели , регистриран досега у нас. Миналата година в района също е имало отровени пчели, но пострадали са били около 1 000 пчелни семейства. Сега обаче те са поне три пъти повече.

Без препитание остават около 30 семейства, за които пчеларството е било основен поминък, коментира председателят на общинското пчеларско дружество Димитър Станчев. Той обясни, че във всяко от селата има поне по 500 кошера. При някои щетите са по-малки, но за други е на 100 процента.

Според Станчев, няма яснота кой е причинил измирането на пчелите. За целта са изпратени сигнали до Областната дирекция по безопасност на храните и Областната дирекция  „Земеделието”, както и до МВР, за да се установи кой е причинил измирането на пчелите.

От ОД „Земеделие” коментираха, че при тях все още не е постъпил сигнал за случая. Когато има такъв, ще бъде извършена проверка в рамките на 24 часа.

Нямаме обяснение на това, което се е случило, коментира за Topnovini.bg кметът на Балчик Николай Ангелов, който се е срещнал с представители на потърпевшите пчелари. Според него, единственото обяснение е, че земеделски производител е използвал последния слънчев ден преди влошаване на времето. Предполага, че става въпрос за проблем в комуникацията между пчеларите и земеделските производители.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама