Борисов на среща с българи живеещи в чужбина за гласуването

11:10, 05 май 16 / Политика 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представители на дружествата на живеещите зад граница българи и омбудсмана Мая Манолова разговарят в момента с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Те искат да паднат ограниченията за гласуването зад граница, които бяха въведени с новия изборен кодекс, приет от парламента миналата седмица.

Срещата е организирана с посредничеството на Мая Манолова. На разговора са представители на обществения съвет на българите в чужбина, Силвия Лозева от дружеството на живеещите в Австралия и Нова Зеландия българи и Десислава Христова. Тя успя да събере над 6000 подписа срещу промените в Изборния кодекс в интеренет петиция само за няколко дни. Подписката, както и разбивка колко точно струва организирането на една изборна секция в чужбина ще бъдат връчени на министър-председателя.

Високата цена за организиране на избори зад граница бе сред основните мотиви за намаление на секциите в страни извън ЕС до 50 на държава. В кодекса бе записано и че изборни секции могат да се откриват само в сгради на български дипломатически представителства, което ще ограничи възможността на българите живеещи извън столиците да гласуват.

Мая Манолова се закани да сезира Конституционния съд за това ограничение, ако президентът Росен Плевнелиев не наложи вето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама