Превръщат "Ротондата" в атракция, махат 46 търговски обекта

11:44, 05 май 16 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Търговските обекти на предгаровия площад „Ротонда“ ще бъдат намалени от 93 на 47 броя, а на тяхното място ще изникнат атракции и места за култура. Това предвижда предварително проучване за цялостната реконструкция на площада, изготвено от общинското предприятие „Пазари Възраждане“ ЕАД.

От дружеството смятат, че „Ротонадата“ не е място, където да има само търговия, затова ще бъдат предложени места за култура и атракции. Все пак търговските обекти ще осигурят възвращаемостта на проекта, чиято индикативна стойност е между 8 и 10 млн. лева. Реконструкцията ще бъде финансирана по европейската програма „Джесика“ съвместно с Фонда за устойчиво градско развитие.

„Ротондата" и предгаровата площадка е голямо предизвикателство за нас. 20 хил. човека минават на ден през пространството, което трябва да се утвърди като многолик туристически обект“, каза изпълнителният директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД Николай Георгиев на пресконференция. Той допълни, че дружеството 6-7 месеца работи там и е запознато с проблемите, като голяма част от тях вече са решени. По неговите думи мястото е чисто, сигурно, осветено и е ясно на къде да се върви благодарение на поставените указателни табели.

Проектът предвижда на наземно ниво да има градина, зона за хранене, място – портал, където хората да си уреждат срещи, сцена, зона за развлечение и игри, както и информационен център. Ще има и обекти, които предлагат различни видове услуги. Останалите 9 асансьора на „Ротондата“ също ще бъдат възстановени. Предвижда се да бъде поставен ескалатор откъм бул. „Мария Луиза“. Проектът предвижда също възстановяване на водната стена и паметника. Разглежда се и вариант за частично покриване на „Ротондата“, за да предпази хората от валежи.

Ще бъде поставена видеостена откъм търговския комплекс, където да се прожектират филми през почивните дни или за концерти, както и за селфита пред видеостената. Ще има и открит кът, където гражданите ще могат да зареждат мобилните си телефони.

6-месечното предпроектното проучване ще бъде внесено в Столичния общински съвет (СОС) и общинските съветници ще възложат конкурс за проектант. До края на годината може да бъде осигурено финансиране, а другата година да се избере фирма-изпълнител, каза зам.-председателят на СОС Николай Стойнев.

Частичното обновяване на подлеза на предгаровия площад започна през 2015 г. Там вече има видеонаблюдение, което обхваща основните пешеходни подходи към спирките на градския транспорт и метрото, както и жива охрана. Осветлението на подлеза е възстановено, обновени са настилки, ремонтирани са три асансьора за хора с увреждания и майки с колички. В площадното пространство са озеленени цветарници и тревни площи и са поставени пейки и кошчета за отпадъци. Към скулптурната фигура на скулптора Величко Минеков е направено допълнително осветление. За гражданите е отворена и безплатна обществена тоалетна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама