Ако "патриотите" не съборят правителството, Борисов отваря Изборния кодекс

12:02, 05 май 16 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако Патриотичният фронт не събори правителството, премиерът Бойко Борисов ще да отвори отново Изборния кодекс, който беше приет окончателно миналата седмица. Това стана след среща, инициирана от омбудсмана Мая Манолова с Борисов и представители на български организации в чужбина, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Стефан Манов, живеещ във Франция от 1994 година заяви, че искат възстановяване на досегашните правила за откриване на избирателни секции в чужбина. Настояват и за създаването на избирателен район "Чужбина". Днес следобед се очаква Валери Симеонов да се срещне с тях и Мая Манолова в сградата на омбудсмана от 15:30 часа. 

"Тези промени в Изборния кодекс ни връщат доста назад. На срещата бяха още външният министър Даниел Митов, шефът на правната комисия Данаил Кирилов и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. На последните избори в чужбина гласуваха повече от 145 000 българи", обясни Стефан Манов.

Премиерът заявил, че споделя виждането им за необходимост от това българските граждани извън страната да имат равни права с тези в България. Той подкрепял исканията им и се ангажирал темата да не бъде приключена. На срещата със Симеонов ще бъдат изложени аргументите от проведената такава с Борисов. Цели се Валери Симеонов да бъде убеден, че аргументите, които изтъкнал тази сутрин по телевизията, не се отнасяли към ситуацията в момента.

"Ако има напредък, няма блокаж и правителството няма да падне, ще бъдат преразгледани тези текстове. В момента не трябва да има ултиматум за събаряне на правителството от страна на Патриотичния фронт", уточни Манов и допълни, че механизмът на автоматичните секции, който бил въведен и действал на последните избори, гарантирал в най-пълна степен избирателните права на българските граждани в Западна Европа и САЩ.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че е призвана да бъда на страната на гражданите и именно затова поискала среща с Бойко Борисов. 

"Получихме пълно разбиране от него. Решението дали да подам конституционна жалба ще го взема в институцията на омбудсмана, в която има сформиран консултативен конституционен съвет с именити юристи. Технически, възможностите в момента са две - да има президентско вето, след което текстовете да бъдат поправени, или да има законодателно предложение от партиите за промени на текстовете", поясни Мая Манолова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама