100 години от създаването на „Велик е нашият войник“ отбелязаха ученици от Търговище

12:20, 05 май 16 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В навечерието на Гергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армия, учениците от ІХ в клас на Второ СОУ „Проф. Никола Маринов“ в Търговище посетиха Регионалния исторически музей в града. Там те проведоха своя час по литература, посветен на 100 годишнината от създаването на песента „Велик е нашият войник“.

На фона на внушителния марш Димо Русев от ІХ в клас прочете своето есе за капитан Васил Данаджиев, роден в Търговище, загинал в Сръбско-българската война.

Д-р Тоня Любенова, специалист по нова българска история, представи презентация за войните за национално обединение и участието на войници и офицери от Търговище в тях. С интерес учениците разгледаха изложбата, включваща оригинални исторически свидетелства, оръжие и предмети от фронта, снимки и дневници, които разказват за военния героизъм, последствията и ежедневието във времето на войните.

Химнът на Българската армия „Велик е нашият войник“ е един от най-популярните български маршове. Композиран е през 1916 г. от Михаил Шекерджиев, редник в 23-ти полк на Осма пехотна тунджанска дивизия по текст на журналиста подпоручик Константин Георгиев.

"През тези сто години стиховете на марша много пъти са преправяни, но въпреки това "Велик е нашият войник" така дълбоко влиза в сърцето на всеки българин, че няма земна сила, която може да го изтръгне оттам. Поводи за гордост в историята на отечеството ни има много. На Гергьовден винаги трябва да намираме време за памет и почит. За да я има България, посочиха от гимназията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама