Армения призна Нагорни Карабах за независима република

14:15, 05 май 16 / Свят 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството на Армения одобри проектозакон за признаване на Нагорни Карабах за независима република. Предложението беше внесено от зам.-министъра на външните работи Шавараш Кочарян.

Територията на Нагорни Карабах е международно призната като част от Азербайджан, който не е упражнил властта над по-голямата част от региона от 1991 г. насам. От края на войната в региона през 1994 г. представители на правителствата на Армения и Азербайджан са провели редица мирни преговори, като в продължение на повече от две десетилетия нямаше конфликт. Преди около 2 месеца отново започна напрежение, което доведе до локализиране на армиите на двете държави в региона.

В същото време Русия призова да се избягват стъпки, които биха могли да нарушат крехкото примирие. Това заяви пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент. 

"Следим много внимателно решенията, приемани в този контекст, и безспорно продължаваме да разчитаме, че страните в конфликта ще избягват всякакви стъпки, които може да нарушат доста крехкото примирие и да предизвикат като цяло ескалация на напрежението в Нагорни Карабах", каза говорителят на Кремъл.

Той даде отрицателен отговор на въпрос дали Ереван е обсъдил с Москва законопроекта за признаване на Нагорни Карабах.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама