ВКС ще отговори на 4 спорни въпроса за транспортните престъпления

14:26, 05 май 16 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) ще отговори на четири въпроса, поставени от главния прокурор Сотир Цацаров и от правосъдния министър Екатерина Захариева, свързани с противоречивата съдебна практика при транспортни престъпления, съобщава "Правен свят".

Тълкувателното дело беше образувано миналия месец. До него се стигна след остри реакции на решението на ВКС по делото за смъртта на Лора Казанлиева от Варна, която беше прегазена от моторист на пешеходна пътека. В края на март ВКС намали наказанието на моториста Диян Станчев на 2 години затвор, но това, което предизвика гнева на близките на загиналото момиче, беше решението на мнозинството от състава на съда, че Казанлиева е съпричинила инцидента, което е прието и от въззивния съд.

Първоначално тълкувателното дело беше образувано по искане на главния прокурор, който постави 3 въпроса. Цацаров пита дали при подобни случаи поведението на пешеходеца и евентуалното съпричиняване на инцидента трябва да се отчитат при определяне на наказанието на шофьора – условно или ефективно. Вторият въпрос на главния прокурор беше свързан с концентрацията на алкохол на шофьора и кога тя води до невъзможност за условно наказание и би определила случая като особено тежък.

На трето място Цацаров пита и дали подлежат на възстановяване или обезпечаване несъставомерните имуществени вреди. По този въпрос той беше дал и пример с гръцкия студент Христос Боскос, който след удар с автомобила си в друга кола, управлявана от Васил Калев, блъсна на спирка в Пловдив 15-годишната Катерина Матеева, в резултат на което тя получи тежки наранявания. Делото завърши с освобождаване от наказателна отговорност на подсъдимите Боскос и Калев, което на свой ред също предизвика протести. Главният прокурор обаче поиска възобновяването му от ВКС, защото подсъдимите не са възстановили причинените от престъплението имуществени вреди на пострадалата за 12 569,11 лв., което е задължителна предпоставка за освобождаването им от наказателна отговорност.

В дебата по темата се включи и министър Захариева, която също отправи въпрос до ВКС. Тя пита: "Налице ли е съпричиняване на вредоносния резултат (смърт или телесна повреда) по чл. 343 от НК от страна на пешеходец при пресичане на платното за движение в случаите, когато водач на моторно превозно средство е нарушил правилата относно скоростта за движение по Закона за движение по пътищата и следва ли това обстоятелство да обуслови налагането на по-леко наказание на дееца – водач на моторно превозно средство?"

С разпореждане на председателя на ВКС Лозан Панов, този въпрос е добавен към вече образуваното тълкувателно дело.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама