За ремонти по Водния цикъл в Сливен използват уникален метод

16:11, 05 май 16 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Уникална технология за ремонт на ВиК-мрежата по водния цикъл ще бъде използвана в Сливен. Ремонтните дейности по въвеждането в експлоатация на колектор 1 и 4 от проекта продължават. До момента са извършени точкови ремонти и почистване на участъци по стария воден цикъл след проблеми, установени при видеонаблюдението.

Камерите показват, че има участъци, които не подлежат на частичен ремонт, а се нуждаят от нови тръби.

„Затова предстои в следващите дни да започне прилагането на уникална за България технология, която към момента е използвана само в Поморие и Стара Загора. В старите тръби, които ще бъдат почистени, ще се вкара гъвкава тръба, която се нагрява под земята от специални лампи и се втвърдява. Така се спестява цялата процедура по разкопаване, изваждане на старите тръби, поставянето на нови и закопаване“,  каза кметът на Сливен Стефан Радев.

Безизкопният метод ще се приложи за връзка между новия воден цикъл на кв. „Клуцохор“ и Центъра, в района на бензиностанция „Лукойл“ до пазара, и по главен колектор 1 от хотел „Сливен“ до Регионална библиотека „Сава Доброплодни“. Изпълнител на ремонта е ДЗЗД "Хидро партньори".

За извършването на ремонтите Министерството на регионалното развитие и благоустройството осигурисредства в размер на 1 600 000 лева.

Водният цикъл на Сливен се изгради на два етапа. Първият бе реализиран преди 6 години, чрез финансиране по програма ИСПА. От тогава досега по този етап нищо не е въведено в експлоатация. Вторият етап се изпълни през предишния общински мандат. Той е финансиран с 61 962 469,34 лева по ОП "Околна среда" и само част от съоръженията му са въведени в експлоатация.

Ако Община Сливен не успее да въведе в експлоатация целия втори етап на водния цикъл, проектът ще бъде обявен за неуспешен и общината ще претърпи финансова корекция от порядъка на 40 млн. лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама