За пореден път граждани се жалваха от шума от нощен клуб в Шумен

16:12, 05 май 16 25 561 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За пореден път живеещи в непосредствена близост до заведението “Мултифейс” в Шумен се жалваха от непоносимо високите децибели на звука. Това стана днес по време на заседание на правна комисия към местния парламент в града.

Въпреки многобройните проверки от инспектори на РЗИ за нивата на шума в късните часове на денонощието, оплакванията в полицията, контролните органи не са констатирали нарушения, сочат данните от протоколите. Причина за абсурдния факт се оказва подзаконова норма, която задължава контрольорите от РЗИ да предупреждават собствениците на заведението за предстоящите проверки.

“В някои от документите заведението е посочено като кафе-аперитив, а в други като нощен клуб. Искам да знам, ако е кафене, кой е разрешил то да работи до сутринта, а в другия случай, кой позволи в жилищна зона да има нощен клуб?”, жалва се една от живеещите в непосредствена близост до заведението Ася Йорданова. Жената многократно е подавала жалби и разговаряла със собствениците, но ефекта се оказвал краткотраен. “Действително в “Мултифейс” направиха звукоизолация, но вибрациите от силната музика не спират. След жалби и разговори със собствениците за седмица нещата се нормализират, но после се връща старото положение”, коментира Йорданова.

След разглеждане на жалбата членовете на правна комисия единодушно приеха да препоръчат на кмета на Шумен Любомир Христов да не подновява разрешителното за удължено работно време на “Мултифейс”.

На заседанието съветниците се запознаха и с жалбата на семейство Златко и Деница Атанасови, живеещо на втория етаж в блок на ул. “Дедеагач” № 8 в кв. “Тракия” в Шумен. Те се оплакаха от монтирана на първия етаж камина на пелети, която опушва цялата сграда, а системата за отвеждане на дима създава налягане в комина на сградата и прави невъзможно отоплението с печки на твърдо гориво на хората от останалите етажи.

Семейството е подало първата си жалба още на 20 януари. Последвала проверка, която установила, че монтирането на камината отговаря на техническите изисквания, но съоръжението е предвидено за отопление на еднофамилни сгради, а не на етажи от блокове. При това собственикът на камината я монтирал без съгласие от етажната собственост.

В следствие на дима Деница Атанасова започнала да страда от проблеми на дихателната система, а жената е и с алергия.

Правна комисия реши специалисти да разгледат изготвените до момента експертни становища и при нужда да се направи нова независима експертиза, спазени ли са изискванията за монтаж на камината и допустимо ли е при зададените параметри на съоръжението споделеното ползване на комина на блока, като крайните резултати да се представят на съветниците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама