Валери Симеонов непреклонен за промените в Изборния кодекс (обновена)

17:28, 05 май 16 / Политика 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Оставаме на старите си позициии относно Изборния кодекс. Няма промяна. Удовлетворен съм, че имаме диалог. Оставаме отворени за разговори. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симонов след среща с омбудсмана Мая Манолова и представители на българите от чужбина, които обсъдиха направените промени в Изборния кодекс за гласуването зад граница.

Симеонов допълни, че при евентуално президентско вето ПФ ще са отворени за разговори. „Това са основни принципни положения, ние сме поели отговорност да бъдем лошите, злодеите, за да изпълним програмата си“, каза оше той. Лидерът на НФСБ се съгласи, че кодексът е бил приет ускорено и не всички граждански организации са успели да се включат в обсъждането им.

„Нека г-н Плевнелиев си поеме отговорността, но не му прави чест, от моя гледна точка, този обходен маньовър, който прави през Протестна мрежа и симулация на обществено напрежение. Можеше направо да си каже – Не одобрявам закона. Налагам вето“, коментира Валери Симеонов.

Той каза още, че подкрепя напълно позицията на председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, че не бива да се дава на заден за Изборния кодекс. По-рано днес съпредседателят на Патриотичния фронт обяви по-рано днес позицията си, че категорично е против промяната на приетия преди седмица от Народното събрание Изборен кодекс.

Днес след среща между премиера Бойко Борисов и българи от чужбина стана ясно, че ако Патриотичният фронт не събори правителството, Борисов ще отвори отново Изборния кодекс.

Омбдусманът Мая Манолов заяви, че целите на всички са общи – да е демократичен и честен пизборния роцес в България и чужбина и да не се ограничават правата на нашите сънародници живеещи извън България, и да се защити българският национален интерес.

Спрямо 2013 г. вотът на българските граждани в Западна Европа и Северна Америка е нарастнал с 66% благодарение на облекчените начини за откриване на секции в чужбина. В същото време броя на гласувалите в Турция е намалял с 5% спрямо 2013 г. Това каза пък след срещата представителят на част от българите в чужбина и член на обществения съвет към ЦИК Стефан Манов.

Той изнесе и данни получени по Закона за достъп до обществената информация, че вотът в чужбина през 2014 г. е струвал 1 млн. и 400 хил. за 145 хил. гласоподаватели. Манов допълни, че числата изнесени на Коалиционния съвет преди седмица за това колко българи гласуват в чужбина са неверни. "Ние настояваме за вето на президента", каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама