5 деца заминават за лечение в чужбина

17:34, 05 май 16 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) изпращат за лечение в чужбина още пет деца. Издадените формуляри S2 покриват стойността на лечебните дейности.

Имената на децата са в списъка на Фонда за лечение на деца. Няма забавяне на придвижването на документите им, съобщиха от здравното ведомство.

Здравният министър Петър Москов е подписал необходимия формуляр S2, с който държавата поема финансирането на лечението в чужбина на дете до 18 години, което не се заплаща от НЗОК. Управителят на Касата д-р Глинка Комитов е подписал други 4 формуляра S2 за лечение в чужбина на деца със заболявания, които се финансират от НЗОК, но не могат да се извършат в България. Петте заявления са подадени вчера от Фонда за лечение на деца.

До 10-12 дни трябва да бъде получен отговор на молбата за формуляр S2, като отказът за издаване на удостоверение може да се обжалва.

Разрешение за провеждане на планирано лечение в чужбина се подписва от здравния министър, когато е необходимо планово лечение в държави извън Европейския съюз (ЕС) – чрез директно финансиране на медицинските дейности, а за държавите извън ЕС с разрешение и формуляр S2.

Преди две седмици при акция на ГДБОП бяха задържани седем души от Фонда, сред които и шефа му Павел Александров. За директор бе назначен председателят на Българската педиатрична асоциация и бивш дългогодишен изпълнителен директор на Националната кардиологична болница проф. Владимир Пилософ. Срещу петима от задържаните прокуратурата повдигна обвинение, но не поиска от съда постоянния им арест, а ги освободи срещу парична гаранция и подписка. 

Акцията предизвика родителите, които излязоха на протест срещу тромавата система на Фонда, която бави с месеци лечението на деца в чужбина. Гражданската инициатива "Спаси, дари на..." пък събира мненията на семейства, подпомогнати от Фонда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама