Гергьовден е! Ден на храбростта и празник на Българската армия

07:30, 06 май 16 25 748 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На този ден Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. при управлението на римския император Диоклециан. Той е войник в Римската империя. Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, той е покровител на Англия, България, Грузия,Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора и на градовете: Бейрут, Генуа, Истанбул,Любляна, Москва и Фрайбург.

Шести май е обявен за официален празник в Република България, както и за Ден на храбростта и на Българската армия. Чества се и като Празник на овчаря.

Денят на храбростта в Българската армия се празнува още от нейното създаване. Той се чества на 6 май, но е официално учреден на 9 януари 1880 г. с Указ № 5 на княз Александър I Батенберг. 

Отбелязването на празника в София ще започне от 09.00 часа пред паметника на Незнайния воин с водосвет.

Той ще бъде отслужен от Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

Военният парад ще бъде най-мащабният досега и ще започне в 10.00 ч. на площад „Княз Александър I“ в София.

През тази година в него ще участват над 1 300 военнослужещи с над 35 верижни и колесни машини на Сухопътните войски, зенитно-ракетни войски и служба „Военна полиция“, както и 12 самолета и вертолета от състава на Военновъздушните и Военноморските сили. 

Бойната техника, която ще участва в парада, включва: танк Т-72; 122-милиметрова самоходна гаубица „2С-1”- „Гвоздика“; бойни машини на пехотата (БМП-1 и БМП-23); многоцелеви транспортьор лек брониран (МТЛБ) „Тунджа“; бронетранспортьор (БТР)-60 ПБ МД1; зенитно-ракетни комплекса „ОСА“ АК; 152-мм оръдие гаубица Д-20; реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град“; тактически ракетен комплекс „Точка“; бронирани леки автомобили за повишена проходимост (ЛАПП) „Мерцедес“ G 270; бронирани „Хамър“ М 1151 А/В 1; бойни бронирани колесни машини (БТТ) „Commando select“ и „Guardian“; бронирани автомобили „SAND CAT“; пускови установки от зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-300; пускови установки от ЗРК С-125.

Военновъздушните сили ще представят типове летателна техника, която е на въоръжение в момента. Над площада, в различни формации ще преминат: вертолети Ми-17, AS-532AL „Cougar”, „Bell“-206, военно-транспортни самолети C-27J “Спартан” и Ан-30, учебните самолети „Пилатус“ РС9М и L-39ZА и бойните самолети МиГ-29 и СУ-25. За първи път над София ще прелети и вертолет AS – 565 PANTHER от ВМС във формация с вертолетите на ВВС.

При изпълнението на Националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на караула. Парадът ще бъде излъчен директно от БНТ. 

Освен в София, Денят на Храбростта и празника на Българската армия ще бъде отбелязан и в градовете Варна, Бургас, Хасково, Плевен, Горна Оряховица, Чепеларе, Белене, Шумен , Ямбол. По повод 6 май в интервала между 11.00 и 11.20 ч. над центъра на Пловдив, на височина около 300 метра ще преминат два самолета МиГ-29, участвали в парада в София.

На днешния ден празнуват около 200 хиляди българи, носещи имената Георги, Гергана, Ганка, Ганя, Ганчо, Георгия, Глория и производните им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама