2497 са именниците в община Шумен, които празнуват на Гергьовден

07:57, 06 май 16 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
2497 са именниците в община Шумен, които празнуват на Гергьовден. Това съобщиха от пресцентъра на кметството в града.

Най-многобройни – 1431 са мъжете с името Георги. В общината има 318 дами с име Галя, а 242 носят името Гергана. На празника трябва да почерпят и 236 жени с името Гинка и 148 кръстени Ганка.

На този ден празнуват 73 господа, носещи името Ганчо и 35 наречени Генчо, шест дами с име Гюрга, четири кръстени Георгина, трима с име Гиньо и един Гюро.

Свети Георги Победоносец е един от най-почитаните в България. Той е покровител на земеделските стопани. В деня преди Гергьовден селяните забиват в средата на нивите си раззеленил се клон от бук, за да шумят и се наливат сплод житните класове и другите посеви да дадат добра реколта.

На вратата на всяка къща се закачват букови клонки, разцъфтял глог, люляк или други цъфнали храсти. На Гергьовден домакините окичват чешмите и кладенците със зеленина и пускат в котлите с вода стрък коприва за здраве.

Гергьовден е един от най-големите стопански празници на българите, който поставя началото на новата трудова година. В наши дни се чества като Ден на овчаря, защото според народните представи св. Георги е покровител на пастирите.

На деня на Свети Георги Победоносец армията ни отбелязва празника на българската бойна слава.

С указ № 1 от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден „За храброст“ по подобие на руския „Свети Георги“.

С първия роден орден се удостояват проявилите мъжество и героизъм само на бойното поле, той не може да бъде получен в мирно време.

Още на 9 януари същата година с указ № 5 се постановява честване на празник на ордена. Определена е датата 23 април – денят на Свети Георги Победоносец (от 1916 г. поради промяната в календара, денят на светеца започва да се отбелязва на 6 май). Така Гергьовден става Ден на храбростта. От 1931 г. той е обявен за боен празник на войската и се чества с внушителни военни паради в цялата страна.

Полувековната традиция на Гергьовденските паради е отменена на 2 май 1947 г. с постановление на Министерския съвет.

На 27 януари 1993 г., отново с постановление на кабинета, 6 май е възстановен в календара като Ден на храбростта и празник на българската армия.

Свети Георги Победоносец е покровител на Англия, България, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора и на градовете Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Москва и Фрайбург.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама