Общо 1418 са имениците на Гергьовден в община Разград

08:14, 06 май 16 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 1418 са имениците на Гергьовден в община Разград, съобщават от общинската администрация.

Най-много са тези, които носят името Георги – 656. Повод да почерпят имат и 319 разградчанки, които се казват Галина. Гергана са кръстени 111жителки на общината, Ганка се наричат 104 разградчанки, а името Гинка носят 103 жени от община Разград. В деня на Св. Георги празнуват още 95 жени с името Галя, а 30 са мъжете, които се наричат Ганчо.

Най-възрастният именик в община Разград се казва Георги и е роден на 12 април 1924 г., а най-младата именичка носи името Гергана и е родена на 11 декември 2015 г.

Днес се чества паметта на св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните светци у нас още от покръстването на българите преди 11 века. Св. Георги е от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от мюсюлмани. Празникът се чества като Ден на храбростта и на Българската армия. 

В памет на св. Георги /от гръцки "земеделец"/ Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, на земеделието и животновъдството. Светията е покровител на овчарите и стадата. 

За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и на новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на св. Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза.

Обществеността в Разград ще отбележи днес 6 май – Денят на храбростта, празника на Българската армия и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Честването ще започне в 11 часа на пл. „Възраждане”. Пред паметника "Св.Георги” ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност пред саможертвата на загиналите във войните. 

От 19 часа в залата на НЧ „Развитие 1869” ще бъде представен спектакълът на Младежка формация за театър „Импулс” към читалището „Скъпа Елена Сергеевна”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама