440 души са преминали „доброволна казарма“ от 2014 г. до сега

08:59, 06 май 16 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 440 граждани са преминали доброволни курсове за военна подготовка и са положили клетва от 2014 г. до сега. Това става ясно от справка изготвена от министерството на отбраната по въпроси на София Topnovini.bg. След преминаване на тези курсове гражданите подлежат на военен отчет.

Курс „Начална военна подготовка“ през 2014 г. са преминали 205 студенти, през 2015 г. – 143 студенти или общо до декември 2015 г. – 348 студенти. „В резултат на засиления интерес от страна на студентите от висшите училища в страната през месец февруари 2016 г. беше организирано и проведено извънпланово обучение на студенти в курс „Начална военна подготовка“, във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет „В. Левски“ – гр. Шумен“ съобщават от МО. В този курс са зачислени за обучение 46 студенти.

До момента са постъпили заявки от 39 студенти за участие нов курс.

Освен студентите, начална военна подготовка могат да преминават и други граждани. Първият пилотен курс бе през април 2016 г. Той се проведе в Единен център за начална военна подготовка в град Плевен. Завършили курса са 45 обучаеми, от които 9 жени.

Най-голям интерес към провежданото обучение има от военните окръжия в Пловдив, Плевен, Сливен и Враца.

Освен началната военна подготовка армията предлага и специализирани курсове.„Оцеляване в екстремални природни условия“ са преминали 3 студенти, а „КИС (Компютърни и информационни системи) във военните формирования на въоръжените сили“ – 8 студенти.

40% от доброволците положили клетва са жени, а възрастта на преминалите военна подготовка е в границите от 19 до 34 години.

Огромен интерес към курсовете на военна подготовка за цивилни лица регистрират от Министерството на отбраната. Очаква се в следващият курс, който ще през октомври, да има над 100 обучаващи се. В министерството и военните окръжия всеки ден постъпват обаждания и въпроси по имейл или през фейсбук страницата на министерството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама