Проверяват водните обекти в Старозагорско

09:02, 06 май 16 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нивата на реките и язовирите в Старозагорска област са под критичния минимум. Това са установили проверяващи от Междуведомствена комисия от експерт, съобщи председателят й Марияна Кръстева, зам.-областен управител.

В Старозагорска област има 43 язовира - общинска собственост, 3 са собственост на „Напоителни системи”  4са частни и 3 язовирни района „ Копринка”,  „Розов кладенец” и „Овчарица”, които са собственост на Националната електрическа компания, уточниха от областната управа.

До този момент Комисията не е констатирала фрапиращи нарушения в обектите, които се проверяват по предварително изготвен график. Пролетните проверки трябва да приключат до 24 юни. След това областният управител Георги Ранов ще представи в Министерски съвет доклад с констатациите и мерките, които трябва да се предприемат.

Областният управител е представил пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет  два проекта за почистване на речни дъна от наноси и растителност. Единият е за река Тунджа в участъка край с. мъглижкото село Зимница, където ще бъде изградена и дига. Той е на стойност 641 000 лв. Другият е за река Соколица, край гълъбовското село Искрица. Той е на стойност 552 000 лв. Очаква се финансирането на първия проект да бъде осигурено в най-скоро време. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама