Живко Георгиев: Да пренесем през вековете мъдростта, родолюбието и силата на българския дух

09:12, 06 май 16 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инж. Живко Георгиев – кмет на Община Тервел по повод празника на града – 6 май

Г-н Георгиев, честит празник! Защо Тервел празнува именно на 6 май?

Тервел празнува Деня на града на 6-ти май отскоро. Гергьовден стана Празник на общинския център в деня, в който отвори врати новопостроения храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“ – на 6-ти май 2011 г. Обикновено на празниците се говори за традиция, но всяка традиция е започнала отнякъде. А, в Тервел в наши дни се опитваме да създадем традиция – да обвържем в един празник годишнината на най-големия в историята на града и общината православен храм с любовта на тервелчани и хората от общината към българския фолклор. Така 6-и май стана Ден на град Тервел и вече пет години този тачен пролетен празник преминава под звуците на църковните камбани, песнопенията на Доростолски митрополит Амвросий и фолклорни концерти.

Кои са акцентите от програмата на празника тази година?

Този Гергьовден ще започне с тържествена литургия, отслужена от Негово Преосвещенство. Храмът чества своята петгодишнина. На миряните ще бъде раздаден осветен от владиката курбан. Дарителите за курбана са двама граждани от Тервел. След литургията започва общински празник на фолклора, в който участват певчески групи от общината. Празникът се провежда на Гергьовден повече от две десетилетия Вечерта на откритата градска сцена ще има концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Загоре“ – Ст. Загора. В този ден всяка година поднасяме на гражданите и гостите концерт от различни професионални ансамбли от страната.  Гостуваха ни ансамбъл „Тракия“, Ансамбъл „Странджа“, ансамбъл „Добруджа“. Тервелчани са ревностни почитатели на фолклора и ценят тези концерти.

Кои са приоритетите в приетата неотдавна от Общинския съвет Програма за управление на Община Тервел?

България е страна с териториално деление, което е произвело много дисбаланси по отношение на общините. Основният проблем е твърде широкият диапазон в площта и населението на общините. Дисбалансите, за които споменах се създадоха от това, че до края на предходния програмен период финансирането по ПРСР беше обратно пропорционално на броя на населението, т.е. колкото по-малка беше една община, толкова по-голям обем от средства по ПРСР тя можеше да усвои. Така се стигна до случая „Община Чавдар“ – красноречив пример за изключително малка община с едно населено място и с население от 1200 души, която е усвоила голям обем от средства, защото правилата за финансиране са благоприятствали това. В същото време общини, в които живеят десетки хиляди граждани имаха по-ограничен  достъп до средства по ПРСР. Община Тервел има 24 населени места, а населението с настоящ адрес в тези населени места е повече от 16 хиляди души. Тези характеристики ни определят като сравнително голяма община сред общините, които се намират в т.нар. селски райони. Необходимостта да преодолеем дисбаланса между голямата си площ и многото населени места и малкия обем средства, до които имаме достъп се възпроизвежда и в приоритетите на общинската програма за управление. Чрез нея търсим решение на няколко основни проблема – ограничаване на миграционните процеси, създаване на устойчив модел за благоустрояване на жилищния фонд и публичните сгради, надграждане на слабо застъпените към момента в общината възможности за експониране на историческите и културните дадености, ефективно управление на различните по вид отпадъци. Или казано по друг начин – ще продължим работата си с всичко, което сме  направили до момента – финансиране на малкия бизнес чрез МИГ, благоустрояване на всякакъв вид публична инфраструктура, добра работа по саниране на панелните жилища, внимание към младите хора и работещите в сферата на духа, но паралелно с тези вече утвърдени дейности ще вложим усилия и в  нови начинания, които да резултират в още възможности за бизнес и подобряване на средата за живот в общината. В тази група определям започналите тази година дейности за подготовка на проект за възстановяване и постигане на по-атрактивна за посетители формула на общинския музей в съчетание с разкопки на крепостта Палматис до с. Оногур.

Г-н Георгиев, какво ще пожелаете на тервелчани за празника?

Скъпи тервелчани, за мен е чест да ви поздравя с празника на град Тервел – 6 май, който за 5 години се утвърди в традиция, символ на родолюбието на тервелчани и на духовните устои на нашия град. Свети Георги е пазител на добруджанската земя, на земеделския труд и е свързан с нас, добруджанци. Образът му е символ на силата, непреклонния характер и мъжествеността, а паралелно с това – на хармонията в отношенията.

Благодаря на всички, които обичат Тервел и допринасят за неговото развитие и просперитет. Убеден съм, че благодарение на съвместните ни усилия ще постигнем по-добро бъдеще и ще продължим да отстояваме авторитета и доброто име на община Тервел. Нека пренесем през вековете мъдростта, родолюбието, примера на предците ни, силата на българския дух, съхранени най-добре тук, в сърцето на Добруджа! Уважаеми съграждани, на всички Вас, на гостите и приятелите на Тервел, от все сърце пожелавам здраве, щастие, успехи във всичко, към което се стремите и много нови успешни начинания за добруването на Вас и Вашите семейства! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама