С изложбата „Колекция от творби на Златю Бояджиев” бе открит културният сезон в „Двореца” (снимки)

09:46, 06 май 16 / Култура 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложба-живопис с платна на именития български художник Златю Бояджиев бе открита в Галерия "Тихото гнездо" на Държавен културен институт "Културен център "Двореца" в Балчик. Картинната колекция е част от картинния фонд на Регионален исторически музей - Благоевград. С нейното представяне бе открит художествено-творческият сезон в културния център.

Колекцията от творби на Златю Бояджиев бе представена от директора на РИМ-Благоевград д-р Христина Цонева. В галерията в „Двореца” са представени 16 живописни платна.

Изложбата “Колекция от творби на Златю Бояджиев“ показва една от най-ценните колекции съхранявана във фонда на отдел “Художествен“ при РИМ-Благоевград.

Златю Бояджиев е роден е през 1930 година в Брезово. Завършва живопис в Националната художествена академия в София. През 1951 година художникът получава тежък инсулт и дясната му половина се парализира. След няколко години започва да рисува с лявата ръка. Така творчеството му се разделя на два периода – първият период се характеризира с класически маниер при композирането, при втория период стилът на художника се променя коренно по посока на гротесковата образност, включването на десетки фигури в композициите и експресивна цветност. Златю Бояджиев умира на 2 февруари 1976 година.   

Шанс за българското изкуство е, че малко преди да напусне този свят, художникът открива нова страница във великолепното си творчество. През 1975 година тогавашната общинска управа на Благоевград кани Златю Бояджиев да работи в Благоевград, Мелник и селищата от региона. Хората и природата в Пиринския край го пленяват и с художествена настървеност художникът създава уникален живописен цикъл. Платната посветени на Пиринския край носят популярното заглавие „Мелнишки цикъл” – „Мелник”, „Кърланово”, „ Кошари край Кърланово”, „Пастирки”, „Овчари” – са само част от невероятните интерпретации на автора, за които той получава вдъхновение от красотата и топлината на този край. Значителна част от този цикъл, включващ 23 картини е закупена от община Благоевград и през 1977 година е предоставена на Регионален исторически музей – Благоевград. Така Благоевград може да се похвали с една значителна колекция, която е безценен принос в националната живописна съкровищница.             

 Оттогава до ден-днешен тези творби са участвали в много изложби в страната и чужбина. Музеят печели специални награди, както на VI салон на изкуствата в НДК през 2001 г., така и на XIV-ия салон, а също и специална награда на фондация „Ценности” за опазване и популяризиране на творчеството на Златю Бояджиев.

Тази колекция допълва като цяло неговото творчество, а в същото време е една значителна част от националното художествено богатство на България, каза д-р Цонева.

 „Щастлива съм, че откриваме културния сезон в ДКИ „КЦ „Двореца” с един велик български художник, патриарх на изобразителното изкуство в България”, каза при откриването директорът на културния институт Жени Михайлова.

Сред присъстващите бяха и творци от средното училище по стъкларство и приложни изкуства във Валашке Мезиржичи, както и техните преподаватели и директорът д-р Дана Будайова, а също и директорът на Художествената галерия в Добрич Евелина Ханджиева, както и гости от художественото училище „Добри Христов” във Варна.

Музикален поздрав към присъстващите отправиха флейтистката Росица Бояджиева и нейната ученичка Мелиса Раифова.

Изложбата ще остане в "Двореца" до края на юни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама