Община Варна изтупа от праха идеята за тунел към „Аспарухово“

09:48, 06 май 16 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дългосрочното решение за разтоварване на трафика във Варна е изграждането на второ съоръжение като алтернатива на Аспаруховия мост. За целта се правят проучвания и идейно проектиране за възможността да се прокопае тунел. Това съобщи пред Дарик радио кметът Иван Портних.

По думите му тунелът би спестил средства и е подходящ вариант, тъй като няма да се влияе от агресията на морската среда и в него няма да има температурни амплитуди. Кметът призна, че общината няма как да реализира такъв проект със собствени средства, той трябва да е подкрепен от държавата.

Лансираната от кметската администрация идея за подземно съоръжение вече бе обсъждана при изготвянето на Общия устройствен план на Варна през 2008 г. Пръв за ползите от тунел заговори тогавашният зам.-кмет Свилен Крайчев. Според него прокопаването ще е много по-лесно, бързо и евтино в сравнение с предвиждания втори мост над канала море-езеро, за който по груби разчети ще трябват между 150 и 200 млн. евро. Неотдавна Крайчев призна, че е имал уговорка със софийския си колега Варна да ползва на много прилична цена машина, с която е прокопавано метрото в столицата.

Основният аргумент в полза на тунела е възможността той да поеме огромния трафик на леки коли и камиони към бъдещия контейнерен терминал, който се предвижда да обработва над 150 хил. бруто регистър тона товари.  Не по-маловажна е перспективата общината да си запази строителни терени и да избегне отчуждаване на парцели и плащане на обезщетения.

Според хидростроителя Георги Първанов геологията на Варненското езеро напълно допуска прокопаване на тунел. По негови изчисления дъното му трябва да бъде на 20 – 25 м под морското равнище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама