Политиците трябва да бъдат патриоти, а не криворазбрани националисти, каза държавният глава

11:06, 06 май 16 / Политика 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За първи път след Втората световна война, нивото на сигурност е толкова ниско. Сега повече от всякога 0е нужна адекватна оценка на събитията и процесите, довели до тежки противопоставяния и опустошителни въоръжени конфликти с катастрофални последици за човечеството в миналото. Мирът и свободата отново са поставени на изпитание.

Това заяви в словото си по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия държавният глава и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев.

Свидетели сме на фундаментални различия по ключови въпроси от международния ред. Днес международната среда е усложнена като войната и терорът са факт в редица региони, където държавността и институциите се разпадат. Гражданите са разтревожени и очакват политиците да действат отговорно и решително за решаване, а не задълбочаване на кризите, подчерта той.

И припомни, че каузата на политиците не е да търсят, а да решава конфликти, да подкрепят принципите, а не интересите, да даде път на дипломацията, а не на оръжията. Лесно е да рушиш и да дестабилизираш. Трудно и бавно е да възстановиш, да постигнеш траен мир и помирение. Смисълът на помирението не е в окупацията, дестабилизацията и раздухването на конфликти, не да местиш граници, а да мислиш отвъд границите. Да интегрираш, а не да разделяш, да модернизираш, образоваш, да направиш нацията си по-свободна и просперираща, каза Плевнелиев.

Да бъдеш патриот, който обича родината си и вярва в демократичните и общочовешки ценности, а не криворазбран националист, който мрази и ограничава правата на различния. Свободата, демокрацията, върховенството на закона и човешките права са висша ценност и трябва да се отстояват ежедневно и от всеки, заключи Плевнелиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама