Шумен отбеляза Деня на храбростта и празника на Българската армия (снимки)

12:21, 06 май 16 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С тържествен марш и поднасяне на венци пред паметната плоча „Спасители на шуменските бойни знамена” пред военния клуб в Шумен бе отбелязан 6 май Ден на Храбростта и Празника на Българската армия.

В 11,00 часа служителите от Военните формирования в Шумен се строиха пред сградата на Военния клуб, за да отдадат заслужена почит на ветераните и загиналите във войните.

На тържеството присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов и заместниците му, областният управител Донка Иванова, зам.-областният управител Петко Шаренков, депутатът Иван Иванов, ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев, ветерани, граждани.

В началото на церемонията, началникът на Шуменския гарнизон полк. Емил Симеонов прие строя на представителните военни блокове, след което произнесе слово за празника. Той припомни бойната слава на българската армия.



„Достойно място в бойната ни летопис заема Шуменският гарнизон. От древни времена до наши дни тук е съсредоточена значителна част от въоръжените сили на България.

Шумен винаги е бил един от най-големите военни гарнизони в страната. И в петте войни за национално Освобождение и обединение шуменските полкове участват и покриват знамената си с неувяхваща слава“, каза полк. Симеонов.

По думите му, денят на храбростта е чудесен повод да изразим нужната признателност и към днешните военнослужещи – офицери, сержанти и войници. Той поздрави и всички ветерани, воини от резерва и всички шуменци.

„Трябва да знаете, че ние, воините на България сме тук, гордо изправени, наричаме се българи и носим генетично онзи заряд от военни добродетели и традиции като любов към Родината и несломим дух, точно те караха българския войник, презирайки смъртта да умира.

Няма друг такъв народ, който в кратък период от време да е водил толкова войни и да е спечелил толкова много победи. Българската армия е единствена в света, която не е загубила нито едно военно знаме. Тя е горда със своето минало и окрилена от перспективите за бъдещото си развитие като въоръжена сила на народа, в усилията му да бъде щастлив и свободен“, завърши словото си полк. Симеонов.



По традиция бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча „Спасители на шуменските бойни знамена" пред Военния клуб. В тържествен марш преминаха представителните блокове от военните формирования в Шумен.

От 11.30 часа в голямата зала на Военния клуб кметът на община Шумен Любомир Христов и полк. Емил Симеонов се срещнаха с ветераните от Втората световна война.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама