Бургас посрещна мощите на св. Георги Победоносец (снимки)

13:30, 06 май 16 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мощите на св. Георги Победоносец вече са в Бургас. Чудодейната частица пристигна със строга охрана точно по обед на днешния 6 май – Гергьовден, на площада пред сградата на Общината. Тя беше пренесена от манастира Ксенофонт в Света гора и предадена от архиерейския наместник отец Севастиян на Сливенския митрополит Иоаникий. Последният поведе шествие с мощите към храм „Св. Богородица“, където светата реликва бе положена. Стотици вярващи се преклониха пред нея с молитва за здраве и благополучие. 

Минути преди получаването на мощите пред Община Бургас се състоя традиционният за 6 май тържествен водосвет и молебен за здраве на българските воини от гарнизон Бургас. Митрополит Иоаникий поръси със светена вода представителните части от военноморските, сухопътните и военновъздушните сили.

На тържеството присъстваха хиляди граждани, както и официални лица – кметът Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, председателят на комисията по туризъм в Общинския съвет Живко Табаков, директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Калоян Калоянов, депутати, общински съветници, общественици и др. 

„Днешният празник за Бургас е по-специален. От днес нататък освен нашият патрон и закрилник св. Николай Чудотворец, вече и св. Георги Победоносец ще пази нашия град, неговите жители и ще помага в трудните дни. В нашето православие съществува вярата, че тези мощи целят и носят лечебна сила. Аз продължавам да вярвам, че добрите и успешни дни на нашия град предстоят за в бъдеще“, каза кметът Димитър Николов. Той пожела честит празник и на хилядите бургазлии, които днес празнуват имен ден, както и на жителите на град Поморие, който днес чества своя празник.  

Още снимки от събитията на Гергьовден в Бургас вижте ТУК

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама