Вече 20 години не-интеграция на ромите у нас

15:50, 06 май 16 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В сряда правителството одобри мониторингов доклад за изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите. В него правителството признава, че проблемът с интеграцията продължава. Там пише, че все още много млади роми продължават да остават без подходящо образование, рано да напускат или да не тръгват на училище. Проблем са ранните бракове; включването в адекватни обучения и създаването на устойчива заетост; подобряването на пригодността за намиране на работа на младите хора, които не работят, не учат и не се обучават.

На 8 април се отпразнува Международният ден на ромите. Той е обявен през 1992 г. от ООН и Европейския съюз по предложение на Международната организация "Романо юнион". След асоциирането на България в ЕС проблемът с ромското население намира място в почти всеки един доклад за страната ни. Започва правене на политики и стратегии под натиска на Брюксел за интегрирането им, които продължават и до днес, но без особен, видим ефект.

Самоопределящите се като роми в България са около 5% от населението или близо 400 000 души. По данни изнесени от вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева в първи клас 20% процента от децата са ромчета, в седми - 7%, а в дванадесети - едва 1%. Това е и най-големият проблем - ниската образованост на тази част от обществото. От него следва и ниският дял на заетост на ромите.

През 2014 г. като роми се определят 42 233 регистрирани в бюрата по труда, което е 12% от общия дял регистрирани. Колко не са регистрирани не е ясно, много от тях при проучванията крият, че са роми. Броят на включените лица за повишаване на пригодността им за заетост и квалификация през 2014 г. е 14 937. Осигурена е заетост на 13 108 лица.

Поради ниската си образованост и голямата безработица ромите са използвани и от политическите партии, по време на избори, за да повишат вота си по места като им предлагат и обещават пари, храна и придобивки. По време на парламентарните избори през 2014 г. 44% от ромското население е гласувало за ДПС, 17% за БСП и 8% за ГЕРБ. Интересното е, че за националистическата партия АТАКА, която е известна с острото си отношение към малцинствата, са гласували 2%. 

В периода 2007 - 2013 г. България е усвоила от Европейския социален фонд 38 млн. евро, за да се справи с бедността и социалното изключване на ромите. Фондът за регионално развитие пък е отпуснал 5,3 млн. евро на 3 общини по пилотен проект за жилища на ромското население у нас.  В момента тези проекти продължават в общини от цяла България като Столична община, Варна, Видин, Казанлък и други.

Според новите регламенти на ЕС относно използването на средствата на съюза, през периода 2014 — 2020 г. държавите членки задължително трябва да заделят 20 % от средствата, които усвояват от Европейския социален фонд за социално приобщаване. Тоест от 1,5 млрд. евро, които можем да получим от фонда, държавата трябва да вложи 300 млн. евро или около  586 млн. лв. в справянето проблема със социалното разделение, в което се включват както ромите така и другите социално изключени групи.

Според мониторинговия доклад от 2014 по изпълнението на Националната стратегия за интегриране на ромите 2012 - 2020 г. интегрирани в семесени училища са 387 деца от ромски призход, а 580 са реинтегрирани и задържани. През 2014 г. са финансирани проекти на стойност 21 млн.и 800 хил лв. за образователни проекти по програмата „Образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства“ , по друга програма пък има финансирани още 21 проекта. 

Въведена през 2012 г. е и „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“ , който проект трябва да е приключил 2015 година и е с бюджет от 8 846 683,26 лв. За периода от 01.11.2012 г. до 31.12.2014 г. в Програма за обучение по кариерно ориентиране са включени общо 27 799 ученици от I до XII клас от ромски произход, от които 12 838 жени. 

По стратегията има и още много програми и проекти за образование, заетост, здравеопазване, жилища, култура и медии и т.н. Дали до 2020 г. ще има ефект от всички мерки, предстои да видим, но общественото мнение е скептично. Скептична е и Европейската комисия, която казва, че няма модел, който да се следва, за да бъдат интегрирани ромите, а и те самите трябва да го поискат. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама