13 свидетели са дали показания за побоя в Раднево

16:05, 06 май 16 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няколко групи свидетели са дали показания за побоя в Раднево, стана ясно в съдебната зала вчера, по време на заседанието за мярката за неотклонениe на четиримата роми, обвинени в опит за убийство по хулигански подбуди. Общо разпитаните свидетели са 13.

Състав на Старозагорския окръжен съд постанови постоянна мярка „задържане под стража” за Калчо Иванов, на 39 г., Антон Иванов, на 22 г., Динко Асенов,  на 23 г., и Стефан Иванов, на 19 г., всички от Раднево. Те са обвинени за  опит за  убийство, като деянието е извършено по хулигански подбуди – престъпление по чл. 116, ал.1 от Наказателния кодекс, а за обвиняемия Стефан Иванов и  за опит за убийство на повече от едно лице по хулигански подбуди.

Според показанията на свидетелите,  побоят е бил предшестван от друг инцидент и друг физически сблъсък между Стефан и Цветелин, който завършил без проблеми и двете групи се разделили.  Всички сведетели очевидци обаче описват пристигането на два леки автомобила, от които слезли четиримата роми и носели ножове, бухалки и сапове. Четиримата  нанасяли удари с носените от тях бухалки по пострадалите Живко Жеков, Георги Николов и Цветелин Кюстендилски. По показания на свидетелите Стефан е пробол Живко с голям черен нож, който останал да стърчи в тялото му. После баща му Калчо го извадил от ранения. Цветелин е бил свален на земята от удари  с бухалки, последен паднал Георги.

Според съда само навременната намеса на свидетеля Нивелин Неделчев е предотвратила по-нататъшно ескалиране на побоя. Той успял за разтърве биещите се и да спре саморазправата.

 По делото е установено, че Калчо (по-познат като Сурай) е осъждан многократно, а последната му присъда е  условна  за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди на повече от едно лице. Тя е за една година затвор с три години изпитателн срок. Сегашното му деяние е извършено в изпитателния срок на наказанието.  Динко е осъждан за грабеж и реабилитиран към настоящия момент. Останалите обвиняеми са неосъждани.

По делото са назначени една дактилоскопска и седем съдебно-медицински експертизи.

За престъпление по чл.116, по коъто са обвинени и четиримата,   се предвижда наказание „лишаване от свобода” от 15  до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Състоянието на пострадалите трима младежи се подобрява.  Живко е изведен от ОАИЛ и е настанен в отделението по гръдна хирургия. Другите двама младежи са в нервнохирургичното отделени на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович” в Стара Загора.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама