900 малки математици се състезават в турнира “Акад. Кирил Попов“ в Шумен

20:27, 06 май 16 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
XXI Математически турнир “Академик Кирил Попов“ бе открит тази вечер в Гранд хотел „Шумен“. Надпреварата ще продължи до 8 май включително.

Конкуренцията е много голяма, състезават се 900 ученици от цялата страна, казаха организаторите от Съюза на математиците в Шумен. На откриването в зала „Форум“ бе прочетен поздравителен адрес от името на областния управител на Шуменска област Донка Иванова. „Стотици ученици от цялата страна си дават среща на този форум, който е начин за откриване на таланти в областта на математиката“, се казва в поздравителния адрес.

Утре от  9.00 до 13.00 часа в ПМГ "Нанчо Попович", III ОУ "Димитър  Благоев" и VI ОУ "Е.Марковски" ще протече индивидуалното и отборно състезание. На 8 май от 9.00 часа в зала "Форум"на Гранд хотел "Шумен" ще започне награждаването на победителите.

В индивидуалния етап на турнира всеки ученик решава 10 задачи – 6 с избираем отговор, 3 с кратък свободен отговор и 1 с подробно описание на решението. В отборния етап състезателите участват решават общо 4 задачи.

Наградният фонд е 1500 лв. за ученици и 100 лв. за три премирани от участниците състезателни задачи. В индивидуалното класиране ще бъдат присъдени златен, сребърен и бронзов медал, а в отборния етап - купи и грамоти за първо, второ и трето място.

За  първи път турнирът, носещ името на известния шуменец академик Кирил Попов, се провежда  през 1987 година. От 2015 година председател на журито е преподавателят по математика от Софийския университет Теодоси Витанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама