Плевнелиев: С най-висок приоритет е придобиването на нов тип боен самолет

21:10, 06 май 16 / Политика 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стратегическото партньорство между България и САЩ е основа за по-активни съвместни действия за справяне с общите предизвикателства пред сигурността. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща със зам.-държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на работно посещение у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Плевнелиев подчерта, че в условията на множество кризи в съседните на страната ни региони, България остава предвидим и надежден съюзник и е ключов фактор на стабилността в Югоизточна Европа.

„Българските институции ще продължат да работят за реализацията на 9-те проекта за модернизация на Въоръжените сили. С най-висок приоритет е проектът по придобиването на нов тип боен самолет“, отбеляза президентът, който призова за активна подкрепа от партньорите от НАТО в този процес. 

Променената среда на сигурност налага повишаване на отбранителните способности на българските Въоръжени сили, категоричен беше президентът, който оцени високо приноса на САЩ за гарантиране на европейската сигурност. Държавният глава приветства решението на американското правителство да увеличи финансирането на различни проекти в сферата на отбраната до 3,4 млрд. щ.д. за 2017 г., в рамките на инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на съюзниците в Европа. Росен Плевнелиев призова на всички държави членки от Източния фланг на НАТО да бъде гарантирана еднаква сигурност.   От своя страна Антъни Блинкен изрази решимостта на САЩ да защитават сигурността на всички свои съюзници в Европа и подчерта, че това ще бъде потвърдено и на предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава. Беше откроено значението на ситуацията на сигурност в региона на Черно море. Според Росен Плевнелиев ефективното използване на българо-американските съвместни съоръжения и военните летища, които отговарят на стандартите на НАТО, са важен компонент от общите усилия на Алианса в региона.

Обща беше оценката, че подписването на Окончателното инвестиционно решение за изграждане на газовия интерконектор България – Гърция е принос за постигането на реална диверсификация в доставките на природен газ не само за България, но и за региона на Югоизточна Европа. 

Чрез този интерконектор страната ни ще получи възможност за доставки на природен газ от региона на Каспийско море чрез Южния газов коридор. Израз на сериозния ангажимент на българската държава към междусистемната връзка с Гърция е увеличената държавна гаранция в размер на 110 млн. евро, заложена в бюджета за 2016 г. Страната ни е заинтересована и от участие в проекта за изграждане на терминал за втечнен газ край Александруполис, чрез който може да се доставя природен газ за вертикалния коридор „Юг-Север“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама