Майка на ексминистър в досиетата "Панама", искала да инвестира на Бахамите

23:21, 06 май 16 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
70-годишна софиянка станала миналата година акционер в офшорна компания в Панама и заявила намерение да инвестира на Бахамите, пише "24 часа".

Tова е 14-ата част от българските истории в досиетата "Панама". Мегаразследването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) е базирано на данни, до които са се добрали журналисти от “Зюддойче цайтунг" преди повече от година.

Проверка на “24 часа” на адреса на жената показала, че тя е майка на бившия транспортен министър Пламен Петров, който заемаше поста в кабинета на Симеон Сакскобургготски от юли 2001 до юли 2003 г.

“Знам за тази компания. Майка ми я е декларирала и си е платила данъците”, коментира пред медията Петров.

На 26 февуари 2015 г. в офиса на “Мосак Фонсека” се получава искане за регистрация на нова компания. Заявката е подписана от някоя си Вероник Макбрайт - служител на посредническа фирма за предлагане на офшорни услуги в Монако.

Според заявката жена на име Гела Иванова от “Красна поляна” иска регистрация на фирма, наречена Fremont Consultants. В попълнения формуляр се обяснява, че фирмата ще се занимава с инвестиции на Бахамите.

Пламен Петров е един от предприемачите, които доброволно разкриха участието си в офшорни компании през януари 2015 г. Тогава той сам обяви, че е собственик на “Кеш Кредит Лимитед”, регистрирана на Кайманите.

Докато Петров е министър, публикации в пресата изказват предположение, че е запазил минимално участие в “Кейбъл България” чрез офшорка. През март 2002 г. министърът е притиснат от парламентарната трибуна да каже има ли участие в “Кейбъл”, или не. “Отказвам да дискутирам една частна компания и нейните частни интереси. Нека имаме уважение и към акционерите в тая компания”, заявява министърът през март 2002 г.

Към днешна дата от Panama Papers става ясно, че през декември 2002 г. бордът на директорите на Wallsted е взел решение да продаде акциите на фирмата в “Кейбъл”. Няколко месеца по-късно Петров доброволно напуска министерския пост.

До момента излязоха имената на редица български бизнесмени, банкер, шеф на федерацията по канадска борба, но все още никой политик не е изскочил от разкритите документи на компанията "Мосак Фонсека" занимаваща се с офшорни компани и сметки. Имена на чужди политици като премиерът на Исландия и министър в Испания обаче доведоха до техните оставки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама