Наблюдават пасажа на Меркурий от обсерваторията на Шуменското плато

07:13, 09 май 16 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Астрономическият център „Проф. Владимир Шкодров” на Шуменския университет  организира наблюдение на пасажа на Меркурий с някои от новите телескопи на Астрономическата обсерватория на Шуменско плато, съобщиха от центъра.

Оттам канят желаещи да видят интересното небесно явление от  14  ч. до 20 часа днес в обсерваторията.

Последното преминаване на Меркурий е наблюдавано на 8 ноември 2006 г., но тогава то не е било видимо от България. Транзит на Меркурий, видим от България, е имало на 7 май 2003 г. Следващият транзит ще бъде след 3 години – на 11 ноември 2019 г.

Планетата Меркурий ще премине днес пред диска на Слънцето.

Това явление се наблюдава, когато тя е между Земята и Слънцето и в същото време достатъчно близо до равнината на земната орбита. Ако тези две условия са изпълнени, Меркурий се проектира върху слънчевия диск и това явление се нарича пасаж (транзит или преминаване). За едно столетие се наблюдават средно по 13 транзита на Меркурий пред слънчевия диск.

Пасажът на Меркурий на 9 май 2016 г. ще се наблюдава от Северна и Южна Америка, Европа, Африка и Централна Азия.

Явлението ще започне с първи контакт в 14 ч. 11 мин. (българско време), когато дискът на Меркурий ще докосва външно диска на Слънцето.

Вторият контакт ще настъпи в 14 ч. 15 мин., когато Меркурий вътрешно ще докосва диска на Слънцето и планетата ще се забелязва като малка черна точка на периферията на Слънцето. Максималното ъглово сближаване на центровете на Меркурий и Слънцето е в  17 ч. 55 мин., когато ъгловото разстояние между Меркурий и центъра на слънчевия диск ще бъде около 5.4 ъглови минути (за сравнение видимият слънчев диск има ъглов радиус около 16 ъглови минути).

Третият контакт ще настъпи в 21 ч. 37 мин., когато Меркурий ще достигне края на своя път по диска на Слънцето и отново вътрешно ще докосва неговия диск.

Четвъртият контакт е в 21 ч. 40 мин., когато дискът на Меркурий ще се допира външно до този на Слънцето, с което и ще завърши явлението.

Поради малкият ъглов размер на Меркурий, преминаването му пред слънчевия диск няма да може да се наблюдава с невъоръжено око.

Наблюденията трябва да се провеждат поне с любителски телескоп, оборудван със слънчев филтър, напомнят шуменските астрономи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама