Нощ на протести в Атина, приеха пенсионната реформа и по-високите данъци

07:24, 09 май 16 / Свят 25 214 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гръцкият парламент гласува текстовете за пенсионната реформа и за реформата за социалното осигуряване. След тежки дебати, поредица протести и блокиране на различни части в страната, правителството на Ципрас все пак прие смятаните от профсъюзите за спорни текстове. За са гласували 153 депутати от 300-местния парламент срещу 143 против, съобщава ТАСС.

Новите закони предвиждат намаляване на обезпечителния дял на пенсиите, постепенната ликвидация на професионалните пенсионни фондове, както и повишаването на ДДС. Ще бъдат въведени и редица акцизи, сред които върху тютюна, бензина, дизела, природния газ, а също така и данък върху телевизията и интернета.

Повишават се данъците върху малките и средните предприятия. Въвеждат се и данъци върху кафето, електронните цигари и нощувките на туристи в хотели с повече от две звезди.

Снощи гръцката полиция използва сълзотворен газ в Атина, за да разпръсне протестиращите срещу приетите текстове. По данни на властите протестиращите са били над 10 000 души, които са се събрали пред парламента.

Най-големият профсъюз в страната определи мерките като „последния пирон в ковчега“ на работниците и пенсионерите. „Опитват се да докажат на еврогрупата, че са „добри ученици“, но всъщност разрушават социалната система на Гърция“, заявиха представители на Главната конфедерация на гръцките работи.

Междувременно от посолството ни в Атина съобщиха, че продължават денонощно да следят информацията около общата стачка в Гърция. По последни данни, голяма част от българските граждани ще бъдат превозени днес.

За подобряване на положението на блокираните граждани на остров Корфу са увеличени полетите в посока Атина и Солун, където има въздушен транспорт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама