С фотоизложба в Пловдив Посолството на Казахстан отбелязва Деня на победата

08:18, 09 май 16 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Дома на културата „Борис Христов” в Пловдив ще бъде открита фотоизложба, посветена на 9 май - Празника на Победата във Великата отечествена война. Организатор на събитието е Посолството на Република Казахстан в Република България.

На фронтовете на Великата отечествена война са воювали 1 милион 200 хиляди казахстанци, което е точно 25% от населението на Казахстан. За бойните подвизи 528 казахстанци са отличени със званието „Герой на Съветския съюз“, от тях четирима са два пъти „Герои на Съветския съюз“. 110 хиляди казахстанци са наградени с „Ордена на Славата“, от тях повече от 100 души са удостоени с всички степени на „Ордена на Славата“.

Във войната са загинали или безследно изчезнали повече от 600 хиляди казахстанци.

На откриването на фотоизложбата се очаква да присъстват г-н Темиртай Избастин - управляващ посолството на Република Казахстан, както и посланикът на Русия -  Н. Пр. г-н Юрий Исаков и посланикът на  Беларус - Н. Пр. г-н Владимир Воронкович.

Изложбата може да бъде разгледана до 19 май 2016 г.

Припомняме, че на 9 май 1945 година с подписване на капитулацията на Германия, завършва Втората световна война. В нея, освен СССР участват още 60 държави като пряко е засегнато 80% от населението на земята. Военните действия се водят на териториите на 40 държави. Загиват приблизително 57 милиона души.

Денят на Победата е официален неработен ден в Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Молдова, Русия, Таджикистан, Туркмения, Узбекистан.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама