Публикуват данните от досиетата „Панама“

08:37, 09 май 16 / Свят 25 245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международният консорциум на разследващите журналисти обяви, че днес ще публикува цялата информация по афератадосиетата „Панама“.

Цялата документация ще бъде достъпна в интернет в 21 часа българско време.

От днес обществеността ще може да търси информация за фирми, тръстове, фондации и фондове, включени в 21 различни юрисдикции, които водят към хора в повече от 200 страни по света, обявиха от организацията.

“Когато данните бъдат публикувани, потребителите ще могат да търсят в тях и да визуализират мрежите около хиляди офшорни субекти, включително – когато е възможно, вътрешната документация на „Мосак Фонсека“ за истинските собственици на компаниите”, посочва консорциумът.

В съобщението се подчертава, че информацията няма да съдържа лични данни, имейл кореспонденция и телефонни номера, а внимателно подбрана основна корпоративна информация, която се публикува в интерес на обществото. Базата данни ще включва и информация за дружествата, които попаднаха в разследването на офшорния бизнес от 2013 година.

Припомняме, че в писмо, публикувано във вестник "Зюддойче Цайтунг” през уикенда, разпространителят на файловете, наречен Джон Доу, осъди неравенствата по света и обвинява глобалната финансова система, че подхранва "икономическо робство".

Скандалът с разкритите около 11,5 милиона документа на панамската адвокатска фирма "Мосак Фонсека", разразил се в началото на април, показа как се използват офшорни дружества за прехвърляне на активи в непрозрачни територии с изгодна фискална политика.

От разкритията стана ясно, че редица заможни хора и компании, сред които политици, сегашни и бивши национални ръководители, известни личности и спортни звезди, използват офшорни фирми, за да избягват облагане на доходите им с данъци и избягване на санкции за правеното от тях.

От адвокатската фирма "Мосак Фонсека" отрекоха да са вършили нещо противозаконно и казаха, че са станали жертва на хакерска атака.

Разкритията в досиетата „Панама“ предизвикаха скандали и разследвания по света и станаха причина за оставката на премиера на Исландия.

От Международния консорциум на разследващите журналисти посочиха още, че разследванията им не са приключили идопълниха, че през следващите месеци предстои да бъде публикувана още информация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама