Дани Каназирева: Без компромис спрямо бездействащите собственици на опасни сгради

09:56, 09 май 16 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Какви действия е предприела Община Пловдив спрямо собствениците на опасните сгради, включително и на сградите със статут на паметници на културата? Това е основният въпрос, който поставя в питането си до кмета председателят на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева. 

На предстоящата общинската сесия на 17 май съветничката ще иска подробна информация от 2009 г. насам съгласно Закона за културното наследство, който дава правомощия на общините за конкретни действия спрямо собствениците на неподдържаните и опасни сгради. Администрацията трябва да отговори колко предписания за обезопасяване на паметниците на културата са издадени, с какъв срок и дали той е изпълнен. Колко протокола с подробното описание на опасните имоти са съставени от комисията ? Въз основа на тези протоколи колко заповеди, с които собствениците се задължават да извършат ремонти,са връчени и дали са изпълнени?  Има ли сграда – паметник на културата, ремонтирана със средства на община Пловдив, и дали се е стигало до вписване на законна  ипотека за събиране на средствата? Какъв е броят на наложените глоби и колко от тях са платени? Колко са рисковите паметници на културата в Пловдив?

Въпросът се внася по повод инцидента с падналата мазилка от фасадата на частна сграда на ул. „Бетовен“, която за малко не уби дете, както и във връзка със съборения от собствениците  тютюнев склад на ул. „Одрин“ 8.

"Проблемът е изключително важен в две насоки: от една страна относно опазване културното наследство на Пловдив, а от друга осигуряване безопасността и здравето на хората, като в тази връзка Община Пловдив има законовата възможност да предприеме действия за сметка на бездействащите собственици на имоти с цел предотвратяване инциденти от необезопасени и опасни сгради в града", казва Каназирева.

Тя напомня, че в Закона за културното наследство от 2009 г.и с отделни поправки след това, са посочени  ясни правила.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама