Русенски студенти ще атакуват призови позиции в Shell Eco-marathon с футуристичен прототип

12:26, 09 май 16 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Студентите от Русенския университет отново ще се състезават в категорията „Прототипи“ на Shell Eco-marathon с усъвършенствания си футуристичен автомобил, задвижван от електрическа батерия, съобщават от учебното заведение. След успешното си участие в миналогодишната надпревара младежите ще се състезават за призови места. 

Подготовката на автомобила за състезанието в Лондон в края на юни е почти към своя край, като до момента са поставени чисто нова задна предавка от тефлон, изцяло обновена спирачна система, контролер за ефективно управление на електродвигателя и волан по подобие на използваните във Формула 1. След нанасяне на финалните подобрения – нова боя и довършителни дейности, екипът на университета ще разполага с почти цял месец за провеждане на тестове и е уверен, че това време ще e достатъчно за максимално ефективна подготовка преди състезанието.

Тази година студентите ще направят опит да впечатлят журито и посетителите на Shell Eco-marathon 2016 в Лондон с дизайна и визията на своя автомобил. Инженерният екип ще се опита да вземе приза в категория „Дизайн на превозно средство“ – наградата в тази категория признава най-оригиналното превозно средство по отношение на ергономичност, естетика, техническо изпълнение и разход на енергия. Съдиите отчитат всеки един от тези критерии по равно при вземането на решение за автомобила победител и студентите от Русенския университет се надяват те да грабнат отличието.

През 2016 г. отборът е решен да влезе в топ 10 в категория „Прототипи“ и да докаже, че заслужава подкрепата на университета и местната общественост. Автомобилът продължава да носи името DТT – съкращение от името на катедрата на студентите „Двигатели и транспортна техника“ в Русенския университет. 

През 2016 г., в тридесет и първото издание на единственото по рода си състезание за иновативни и енергийно ефективни автомобили, отборът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ отново ще бъде ръководен от д-р Симеон Илиев, а капитан ще е Сюзан Мехмедова. Управлението на футуристичния автомобил е поверено в ръцете на пилотите от миналата година Илиана Минковска и Сюзан Мехмедова. 

„Това, че тази година ще сме на ново трасе, не ни плаши. Имаме предостатъчно време за тестове, предварителни изчисления и възможности за подобрения, които ще оползотворим напълно. Не мога да направя прогноза какво разстояние бихме могли да изминем, но със сигурност ще положим всички усилия то да е повече от предходната година и да ни класира в топ 10 на категорията. Изпълнени сме с решимост и сме готови да постигнем значително по-високи резултати“, споделя ръководителят на отбора Симеон Илиев.

След достойното им представяне миналата година, през 2016 г. участието на студентите в престижния Shell Eco-marathon Европа продължава да се ползва с подкрепата на община Русе и фондацията „Русе-град на свободния дух“, която е един от основните спонсори на отбора. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама