"Патриотите" в София ще забраняват не само бурките, но и маските

12:38, 09 май 16 / Политика 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Искането за забрана на бурките в София вече е внесено в Столичния общински съвет, а до седмица трябва да бъде качено на сайта на общината. Това обявиха общинарите от групата на „Патриоти за София“ в местния парламент.

Предложението предвижда не само забрана на „религиозните знаци“, но и на покриването на лицето изобщо. Евродепутатът Ангел Джамбазки обясни, че това включва и забрана на носенето на всякакви маски, като даде пример с протестиращи, които не показвали лицата си, както и увиването на шалове през лицето, което често правят футболните запалянковци.

Предвидените глоби са от 100 лв. до 500 лв. за първо нарушение и от 500 лв. до 1000 лв. за второ нарушение.

„Човек, който е скрил лицето, си цели да направи някоя пакост. Нашето предложение не е на религиозно ниво, а е заимствано от други европейски държави като Франция и Белгия“, обясни Джамбазки. Той допълни, че ако забраната влезе в сила, ще трябва да бъде спазвана не само от живеещите в София, но и от гостите на града.

Общинският съветник Карлос Контрера припомни, че на 1 юли 2014 год., съдът по правата на човека в Страсбург е обявил, че подобни забрани на покриването на лицето на обществени места не нарушават ничии права.

„Друг от акцентите в забраната, която искаме да се наложи, е да бъда забранено на всякаква публични пространства да се раздават материали, които агитират на религиозна основа. В много от случаите обществените пространства в София се окупират, за да се предлага религиозна литература“, посочи още Контрера.

Патриотите в общината предлагат още да бъде наложена забрана на всякакви религиозни дейности в училищата, освен тези, които са предвидени в официалната програма на обучение.

Тази седмица „Патриоти за София“ започват разговори с всички политически формации в Столичния общински съвет. Очаква се предложението да влезе за разглеждане в постоянните общински комисии в началото на юни.

Освен в София ВМРО са внесли искане и в Пловдив,  Шумен и Враца.

Преди седмица Патриотичният фронт официално внесе и законопроект за забрана на бурките на територията на България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама