Тържествена церемония и шествие на "Безсмъртният полк" за Деня на победата в Русе (видео + снимки)

13:55, 09 май 16 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С тържествена церемония започна честването на Деня на победата - 9 май в Русе днес.

Десетки русенци и гости на града се бяха събрали пред паметника на Альоша в града. Сред официалните лица бяха генералният консул на Русия Татяна Грушко, областният управител доц. д-р Стефко Бурджиев, неговият заместник Явор Янчев, кметът на Община Русе Пламен Стоилов, председателят на Общински съвет Русе чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, народни представители и др.

„Всеки знае, че без Деня на победата нямаше да има Ден на Европа. Връщайки се назад в годините, няма как да забравим голямата жестокост на Втората световна война и милионите жертви. Днес свеждаме глави и почитаме жертвите, припомняме си техния героизъм и им благодарим“, сподели в словото си кметът Стоилов.

В обръщението си към присъстващите на церемонията Татяна Грушко обърна внимание на значимостта на този исторически ден, белязан с хиляди жертви, символизиращ по думите й национален триумф и гордост. Тя категорично заяви позицията на Русия за международен мир.

Програмата продължи с изпълнения на даровити деца и завърши с поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите.

След това присъстващите се отправиха към гробището на съветските войни. Шествието се включи в инциативата "Безсмъртният полк", като част от присъстващите поведоха митинг с портрети на свои роднини, участвали във войната.

Край гробовете в Парка на Възрожденците бе отслужена панихида. Руският клуб пък организира военно-полева кухня с точната дневна дажба на войниците по време на Втората световна война. По 100 г водка, купа гречка /каша от елда/ и парченце черен хляб получиха всички присъстващи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама