Канцлерът на Австрия подаде оставка

14:35, 09 май 16 / Свят 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Канцлерът на Австрия Вернер Файман обяви днес, че подава оставка след повече от седем години на поста, съобщават световните агенции.

Оглавяващият правителството на Австрия освобождава и позицията на председател на Социалдемократическата партия (СДП), на която бе ръководител от август 2008 година.

"Благодаря за седемте и половина години и пожелавам на наследника ми успех", заяви Файнман по време на извънредна пресконференция, на която обяви решението си.

"Подавам оставка, защото вече нямам подкрепата на партията", каза лидерът и добави, че Австрия има нужда от канцлер, който има цялата партия зад гърба си. "Правителството има нужда от нов старт", поясни вече бившият премиер на страната. 

"Става дума за много, става дума за Австрия. Страната наистина направи много и даде на десетки хиляди хора правото на убежище", каза още Файман.

Партията от години е в тежка криза. По време на първия тур за изборите за президент на 24 април кандидатът ѝ Рудолф Хундсторфер получи едва 11 на сто от гласовете и остана на четвърто място.

Вердер Файман бе избран за канцлер на Австрия през декември 2008 година.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама