Синхронизират пръскането срещу комари от българска и румънска страна

14:40, 09 май 16 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще започне превантивна дезинсекционна обработка в крайдунавските общини за намаляване на популациите на кръвосмучещи насекоми във връзка със сериозните ветеринарни рискове, съобщават от Асоциация на Дунавските Общини „Дунав“. Ще бъдат обработени около 1 милион декара площи по поречието на река Дунав. 

Предвижда се взаимодействие с общинските власти в крайдунавските общини, както и комуникация с румънски институции за синхронизирани дейности по третиранията срещу комари и други насекоми.

Това развитие е в отговор на усилията на Асоциацията на Дунавските общини „Дунав” (АДО) и на Председателя на УС и кмет на Община Русе Пламен Стоилов да осигурят целево финансиране на дунавските общини за борба с комарите и други насекоми през пролетта на 2016 г. След проведена среща на Стоилов с Министъра на земеделието и храните Десислава Танева и в присъствието на Стоилов и други членове на УС на АДО, на заседанието на Министерски съвет на 04.05.2016 г. е обсъден планът на МЗХ за започване на превантивна дезинсекционна обработка в крайдунавските общини. В резултат на това, предстои изработване на график на дезинсекционните мероприятия.

За дунавските общини рискът от разпространение на  комари е изключително сериозен и те разчитат на взаимодействието на общински и централни власти за неговото предотвратяване и ефективно управление, коментират от Асоциацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама